Бойко Борисов призова от парламентарната трибуна

Туроператорите да не жалят за чужденците, а да привлекат българите

Туроператорите да не жалят за чужденците, а да привлекат българите

Премиерът Бойко Борисов призова туристическия бранш да върне българите да почиват у нас с цени и качество, за да не ходят в Гърция и Турция да харчат парите си.

"Няма ли туристическият бранш интерес да направи цени, и обслужване, и качество на храните и алкохола, на всичко, което касае туристическия бранш – чадъри, фотьойли или каквото и да е било, за да върне тези по 50-60 хиляди автомобила, който отчитаме на ГКПП-тата по празниците. Да не говорим за летния сезон" каза премиерът в отговор на въпрос на Поли Карастоянова от "Патриотичния фронт" по време на традиционния блиц контрол в парламента, който се провежда всяка сряда.

Карастоянова мотивира въпроса си с прогнозирания значителен спад на руските туристи, заради кризата с Украйна.

"Ние по никакъв начин не сме направили каквото и да било, за да развалим отношенията си с руската страна. България е член на ЕС и НАТО и като такъв член, може би без "Атака", всички останали партии в парламента, всички по безспорен начин са подкрепяли тази линия. За това внушения, че ние като държава правим нещо срещу Русия, не е вярно. България е една от 28-те в ЕС и спазваме правилата, които дава ЕК", каза видимо ядосан Борисов.

Той попита риторично не е ли основен приоритет на туристическия бранш да предложи по-качествено и евтино обслужване на българите, за да не бягат те в Гърция и Турция.

"Ако направите анкета сред българите за туристическите услуги в България, Гърция и Турция, те ще кажат, че в другите две страни е по-евтино, по-качествено е обслужването. Е, това не е ли първият приоритет на туристическия бранш и тогава да жалим за чуждите туристи", попита премиерът.

Той посъветва работещите в туристическия бранш да седнат и да си поговорят дали не продават фалшив алкохол, дали работниците им са на трудови договори и плащат ли им осигуровките, дали се поддържат чисти плажовете и не са ли високи цените на шезлонгите и чадърите. Според Борисов има огромен резерв от привличането на българските туристи в българските курорти, ако се решат тези въпроси.

В отговор на искането на Карастоянова да призове подобно на германския канцлер Ангела Меркел българите да останат у нас, премиерът през смях призова от парламентарната трибуна всички българи, както и министрите и депутатите да почиват у нас.

"Използвам трибуната на парламента да се обърна към всички български граждани да си останат на празниците и да прекарат отпуските си в България. Призовавам и депутатите, и министрите също, почивките си да изкарат в България, защото ако си направите една справка може да се окаже, че една част от депутатите не са почивали в България", каза Борисов.

"Призовавам туристическият бранш да отговори на нашия апел с това да даде обслужване, цени и качество, което да накара българите да не пътуват с 500 километра повече, а да останат тук", допълни премиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?