Управляващите обещават в края на месеца да внесат проекта на Изборен кодекс

Проектът на нов Изборен кодекс ще бъде внесен след 2 седмици в деловодството на парламента. Това обеща в петък Искра Фидосова (ГЕРБ), председател на временната парламентарна комисия по изработването на кодекса, пред репортери в курорта "Албена“. Обемистият документ, който е готов от два месеца, но не е депозиран и все още не е законопроект, регламентира четирите вида избори. Целта на Фидосова е той да бъде подкрепен от всички парламентарни групи, което засега не се случва. Към момента освен ГЕРБ, подкрепа има само от "Атака“.

Синята коалиция смята, че проектът е "компилация“ от сега съществуващите закони за провеждане на избори. Опозиционните БСП и ДПС също не го подкрепят.

Фидосова в петък обаче представи някои от новостите в проекта – за първи път се въвежда изискване при регистрация партиите да представят и устава си. По този начин ще става ясно дали те имат легитимно ръководство, което може да взема решения.

По думите ѝ друг нов момент е предвиденото задължително изискване за постоянен и настоящ адрес на територията на България при гласуване, което ще ограничи външния туризъм. Сега съществува избор – да се гласува по постоянен или настоящ адрес. “Няма логика този български гражданин да не е тук с години и да дойде и да гласува в страната“, коментира Фидосова.

Според нея друга новост е задължителното изискване и за настоящ адрес. “Това е много важно, това е ограничение за външния туризъм”. Тя посочи и че в проекта няма текст, който да предвижда мандатност на кметовете, каквато идея първоначално бе лансирана именно от управляващите.

Споделяне

Още по темата

Още от България