Според депутат от ГЕРБ

В заведенията ще се върнат залите за пушачи и непушачи

От бранша заплашват с гражданско неподчинение, ако забраната за пушене не бъде отменена

В заведенията ще се върнат залите за пушачи и непушачи

Най-вероятно в заведенията ще има помещения за пушачи и непушачи, заяви във вторник депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев след среща с представители на хотелиерския и ресторантьорския бизнес. Представители на бранша първо се срещнаха с премиера Бойко Борисов и здравния министър Десислава Атанасова, които са ги “препратили да търсят лоби в парламента", след което те се срещнаха и с депутати от управляващата партия.

Червенкондев каза, че са представени данни от ресторантьорския бранш за изключителен спад на оборотите.

"В икономическа комисия ще се чуят претенциите и фактите от бранша, ще коментираме конкретни предложения с колегите от всички партии. Има изключителен спад в оборотите, затваряне на заведения, намаляване на работните места в този бранш. Всичко ще бъде коментирано и може би ще се търсят разумните баланси за обособяване на зони за пушачи и непушачи, така че всички права на непушачите да бъдат абсолютно гарантирани, както е било досега, но да има и разумни компромиси в обратната страна”, каза Червенкондев, цитиран от "Фокус".

“Предстои дебат, тъй като знаем позицията на Министерството на здравеопазването, на премиера, който също е против, но все пак, ако това е полезно за държавата и икономиката, нека да го коментираме и дебатираме. Ако се приемат такива текстове, те трябва да бъдат приети наистина с голям консенсус”, каза още депутатът.

Според него има възможност пълната забрана за пушене на закрито да бъде отменена до края на годината. Възможно е това да стане не с промени в Закона за здравето, а през съвсем страничен закон – този за туризма, само защото на него му предстои второ четене в зала и така пушенето в заведенията ще бъде позволено за Нова година.

“В момента в икономическа комисия ще разглеждаме отрасловия закон – Закона за туризма. Ресторантьори и хотелиерство са най-ударени от тези забрани. Ако там намерим консенсусни текстове, ще бъдат гласувани и ще бъдат разгледани в зала”, посочи Диан Червенкондев.

Със застудяването на времето ресторантьорският бизнес поднови натиска за отмяна на пълната забрана с аргументите, че оборотите им са намалели. Преди два дни премиерът Бойко Борисов пък коментира, че ако депутатите в парламента преценят, могат да заменят режима с по-лек.

Хотелиерите и ресторантьорите заплашиха да обявят гражданско неподчинение от 15 до 30 декември, ако депутатите не отстъпят от пълната забрана за пушене.

Засега от здравното министерство и здравната комисия в парламента са против пълната забрана за пушене да падне. Здравният министър Десислава Атанасова коментира, че не е редно “темата за загубите на ресторантьорите и хотелиерите, и намаляването на оборотите им, да се съпоставя със здравето на нацията“.

Тя подчерта, че страната ни е на първите места в света по сърдечносъдови и онкологични заболявания, за чиито лечение се харчат “огромни средства“. По думите на министъра усилията трябва да бъдат насочени към промяна на тази статистика, а не към връщането на вредните навици на хората.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?