Във ВМЗ-Сопот са наливани пари безразборно

Във ВМЗ-Сопот са наливани пари безразборно

Във “Вазовските машиностроителни заводи“ (ВМЗ) в Сопот предишната власт е наливала безразборно и предизборно пари и не са били вземани никакви мерки за преструктуриране на дружеството, което в последните две години е работело само с 10 процента от капацитета си. Това съобщиха в неделя министрите на икономиката, енергетиката и туризма и на отбраната Трайчо Трайков и Николай Младенов, след заседание на Министерски съвет, обсъдило проекта на бюджета за 2010 г.

Наливаните без никакви критерии и изисквания пари са отивали за изплащане на работните заплати в дружеството, върху които обаче не са внесени осигуровки в бюджета.

Положението е характерно за цялостното източване на предприятията от отбранителната промишленост в България, а предишното ръководство на ВМЗ е участвало в злоупотреби, каза Младенов.

Въпреки тежкото положение на дружеството не са били предпирети никакви мерки за преструктуриране, вземане на нови поръчки или ограничаване по някакъв начин на разходите. “Стигнало се е до момента, в който на практика предприятието не може да продължи да функционира”, коментира Трайков.

Проблемът с ВМЗ е бил обсъден с премиера Бойко Борисов.

За справяне с положението в предприятието ще се търсят спешно начини за реализиране на продукцията на ВМЗ-Сопот на пазари в Азия, Африка и другаде, каза Николай Младенов.

Новият директор на заводите Иван Станчев каза, че няма да има масови съкращения в дружеството с 3700 души персонал, като административният и спомагателният персонал ще бъдат пренасочени към други дейности.

В последните няколко години ВМЗ-Сопот е в перманентно тежко финансово състояние и невъзможност да си осигури сериозни поръчки. През 2007 г. Агенцията за приватизация започна да разпродава имоти на дружеството с цел погасяване на натрупани съществени задължения, като обявяване на търгове имаше и в началото на настоящата година.

От години отлежават и няколко варианта на приватизационни стратегии на предприятието, като сегашните надежди на Агенцията за приватизация са най-сетне кабинетът и после парламентът да одобрят начин за продажба на дружеството.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес