Вот на недоверие за "Белене" няма да има, атакистите оприличени на булка-беглец

Премиерът искал дебат, но ГЕРБ гласуваха "против"

Вот на недоверие за "Белене" няма да има, атакистите оприличени на булка-беглец

Внесеният от БСП вот на недоверие към кабинета заради отказа от проекта АЕЦ "Белене" нито ще се обсъжда, нито ще се гласува, реши парламентът в понеделник. Вотът така или иначе нямаше да мине, но скандал избухна около създалия се юридически казус с оттеглени депутатски подписи от вече насрочен вот на недоверие. БСП и независими юристи твърдят, че оттеглянето на подписи не е юридически акт, няма и юридически последици и следователно дебат и гласуване трябва да има.

Мнозинството обаче бе на обратното мнение, а в подкрепа на тезата си шефката на правната комисия Искра Фидосова цитира решение на Конституционния съд от 1993 г., в който е участвал и сегашният депутат от левицата Любен Корнезов.

Фидосова и Корнезов си изясняваха казуса с нагледни примери от живота като сключване на граждански брак, когато младоженците са подали заявление, но до подпис в гражданското отделение така и не се стига.

Политическото шоу по време на 40-минутното извънредно заседание бе гарантирано и от присъствието на премиера Бойко Борисов в залата.

Хаосът бе забъркан от "Атака", чиито депутати първо подкрепиха се подписаха под инициираното от БСП искане за вот на недоверие, но след като то бе заведено в парламента и датата за дебата насрочена, атакистите оттеглиха подкрепата си. Така подкрепата за проекторешението падна под изискуемия от конституцията минимум.

Предложението на шефката на правната комисия Искра Фидосова точката за гласуване на вот на недоверие към кабинета да отпадне бе подкрепено от 130 депутати, "против" бяха 35 от БСП, а един гласува "въздържал се".

Преди това премиерът Бойко Борисов взе думата и запита: "Близо час всъщност върху какво се умува? Искат да превърнат парламента в място, в което да си кажат тезите."

"От това, което знам е, че трябва да има 48 подписи. Ние с министъра сме тук, очаквайки да има дебати. Предложението ми е да престанете с тези юридически хватки”, призова премиерът, който дойде в парламента заедно с министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев.

Ако някой трябва да се плаши от дебат, сте вие. Вие не сте искали да строите "Белене”, обърна се Борисов към депутатите от БСП.

Гласувайте каквото прецените, а всички, които имат интерес, след това да останем да си кажем тезите, предложи премиерът.

След реплика от място на депутата Михаил Миков, премиерът отговори: "Миков, даже и футбол не може да играеш”.

Едва след като гласуването приключи и всички напуснаха залата, стана известно, че Бойко Борисов е подготвил тежката артилерия в защита на решението да се спре изграждането на АЕЦ "Белене". Пред журналисти той съобщи, че на сайта на икономическото министерство е публикувано становището на консултанта HSBC, според което атомната централа ще струва поне 10.350 млрд. евро, а електроенергията от нея - 75 евро.

Искра Фидосова от ГЕРБ аргументира изтеглянето на точката от дневния ред с мотива, че няма валиден проект, който да бъде подложен на гласуване.

Как ще имаме конституционно-целесъобразна процедура, когато нямаме подписите на една пета от народните представители, запита Фидосова.

Един акт на Народното събрание може да бъде отменен с друг акт на Народното събрание, а не с процедурни хватки, към каквито прибягва г-жа Фидосова, възмути се Мая Манолова от БСП. Според нея трябва да се чуят аргументите на Народното събрание, "а не да бягате като страхливци от тях - това тук не е партийно събрание на ГЕРБ, а парламент", каза тя.

Депутатът от Коалиция за България Любен Корнезов заяви, че оттеглянето на подписите на осем народни представители няма правно значение.

Защо не сте написали въз основа на какъв текст оттегляте подписа си - не можете да се позовете, защото няма такъв в правния мир, обърна се той към депутатите от "Атака". Подписите са саморъчно написани - като оттеглите подписа, остават саморъчно написаните ви имена, добави Корнезов. Той отбеляза, че текстът изисква една пета народни представители, а не една пета подписи. По думите му и след оттеглянето на подписите, проекторешението за гласуване на вот на недоверие остава в правния мир.

Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова заяви, че няма пречка след полагане на подпис народният представител да го оттегли, дори когато става дума за вот на недоверие.

Тя подкрепи тезата си с решение на Конституционния съд по случай от 1993 г. - тогава 48 народни представители са поискали от КС тълкувателно решение, но преди разглеждането на искането шестима депутати оттеглят подписа си, поясни Фидосова. Според определението на КС от 1994 г. няма пречка депутатите да оттеглят подписите си и това е тяхно конституционно право, посочи Фидосова. Тогава съдиите са се произнесли, че е съществувала възможност да се оттеглят подписите преди КС да се е произнесъл. В нашия случай е допустимо оттеглянето на подписите преди да се е стигнало до гласуването на проекта за решение за вот на недоверие, каза Фидосова.

Според Фидосова примерите, дадени от Любен Корнезов за наказателното право и гражданския брак са неудачни в случая. Когато има желание за сключване на граждански брак, първо се подава заявление от младоженците, а крайният акт е сключването на гражданския брак, каза Фидосова и добави, че парламентът сега е на "етапа на подаване на заявленията, а до гражданския брак все още не е стигнал".

Корнезов отвърна, че предложението за брак трябва да се обсъди и допълни, че е женен вече 40 години и "носи хомота" с удоволствие.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?