Зам.-шеф на ББЦ обяви Бареков за марионетка на Пеевски

Ангел Славчев напусна партията, лидерът й го обвини, че обслужва Борисов и Местан и че бил при него само за пари

Ангел Славчев (вляво) и Бареков доскоро бяха неразделни в политическите прояви

"Николай Бареков не е истинският лидер на "България без цензура". Той се оказа просто една марионетка, задействана и ръководена всекидневно от депутата от ДПС Делян Пеевски", написа в неделя в блога си Ангел Славчев, зам.-председател на партията на бившия журналист Николай Бареков.

В отговор Бареков даде пресконференция в Бургас и обвини Славчев, че с поведението си обслужва Бойко Борисов и Лютви Местан. "Няма никаква разлика между действията на Славчев и Бисер Миланов - Петното. Оказва се, че подобно на Петното и Славчев е бил внедрен на февруарските протести, с което предаде не толкова ББЦ, колкото онези, които гласуваха за ДГИ (Демократична гражданска инициатива или Движение за граждански контрол, чийто лидер бе Славчев, и стана част от ББЦ- бел. ред.), част от която е през май 2013 г. После явно са го пуснали като камикадзе и в нашата организация", заяви Бареков.

Славчев в писмо до медиите също обвини лидера на "България без цензура" в тъмни връзки с ДПС и че се е опитал да му оказва натиск чрез заплахи. Славчев който беше на 15-о място в листата на ББЦ за евроизборите каза още, че напуска партията, която пък побърза да го обяви за изключен и заяви, че той отдавна не членувал нито в ръководството, нито в органите на партията. "През последните месеци неговото членство е чисто формално, след като той се оттегли от партийния живот и доброволно спря да взима участие в решенията на партията и работата със структурите", заявиха от пресцентъра на "България без цензура".

Според съобщението, Славчев направил опит да дублира функциите на главния секретар на ББЦ и да изгражда структури от свое име. "След като не получи подкрепа за действията си, Славчев взе решение да се оттегли сам, а днес формално ще бъде изключен от Изпълнителния съвет на ББЦ и като член на партията", пишат от партията на Бареков.

Версията на Славчев е друга. В писмото си той посочва, че дълго време е вярвал в обещанията на Бареков и се е надявал, че "ще бъде сложен край на политическата мафия".

ББЦ станала диктаторска

Вместо това обаче от учредяването на ББЦ всяко решение се взимало еднолично и партията станала диктаторска. "Незачитането на колективния орган доведе дотам в публичното пространство да се лансират противоречиви тези като желанието да се възстанови ту монархията, ту народната република. Пласират се и абсурдни идеи, а някои са направо идиотски. Примерите как Бареков ще е следващият министър-председател и как ще натика политици в затвора след 5 октомври са напълно достатъчни и красноречиви", коментира Славчев.

"Това, което ме порази обаче, е, че всъщност Николай Бареков е само формалният лидер на тази партия, а истинският лидер се казва Делян Пеевски", допълва той. По думите му секретарят на партията Стефан Кенов, на когото Бареков е делегирал огромна власт, бил трайно свързан със семейство Пеевски и самия депутат от ДПС по времето, когато той е бил в младежката структура на НДСВ. Кенов се държал грубиянски, плетял интриги и не плащал на застъпниците на евроизборите, твърди Славчев. По думите му в структурите на ББЦ навлизали все повече хора от обкръжението на ДПС, "което е в крещящо противоречие с нашите ценности, идеи и принципи".

На искане Кенов да бъде отстранен, Бареков отвърнал: "Докато аз съм председател, Кенов ще бъде главен секретар и ще отговаря за структурите, а който иска неговата оставка, значи иска и моята. Партията ще бъде като ДПС – председателят си има главен секретар", разказва доскорошният зам.-шеф на "България без цензура".

Ежедневни разговори с Пеевски по специален телефон

"След този разговор разбрах, че съмненията ми за водещата роля на Пеевски в ББЦ са факт. Това се потвърждава и от всекидневните разговори на двамата, които се водят по

специален телефон с чужда карта", допълва Славчев. Той се възмущава и от присъединяването на "новия стар политик Стефан Софиянски" към ББЦ като финансов съветник, което не било обсъдено с никого, а е едноличен акт на Бареков.

"Сдружение "Граждански контрол", на което съм председател, даде своя принос ПП "България без цензура" да придобие популярност, като вля над 15 хил. човека в структурите на партията. Идната седмица официално ще призова всички лидери на сдружението в страната да направят допитване до нашите членове и симпатизанти сами да вземат решение дали да останат част от един политически субект, обслужващ чужди интереси, или ще напуснат с достойнство този фарс, наречен "новият политик" Бареков. Защото той се оказа просто "книжният тигър" на Делян Пеевски и ДПС", допълва Славчев.

От пресцентъра на партията му посочват, че твърденията на Славчев са нелепи, а Славчев вече имал "нулева поддръжка сред над 30-те ни хиляди члена в централната организация и близо 20 хиляди в "Евромайки" и МББЦ".

"Изчерпаното доверие към Славчев се доказва и от липсата на подкрепа за номинацията му за водач на листи за депутати от цялата страна. В разговорите с него винаги му е изяснявано, че "България без цензура" никога няма да бъде част от никакви корпоративни, задкулисни схеми и битки, защото е партия от нов тип, която иска цялостно обновление на политическата система. Нито един член на ББЦ, без изключение, не е вземал позиция в конфликта Пеевски - Василев, както и във всички гнусни атаки, които се изсипаха върху нас. Позицията на нашите членове е, че политическата класа е прогнила и този конфликт се е формирал с активното участие на трите партии ГЕРБ, ДПС и БСП", посочват от партията на Бареков.

Любов за над 850 хил. лв.

Лидерът на ББЦ пък отправя през медиите личен въпрос към заместника си:"Дали любовта на Славчев към мен не се коренеше в тлъстия бюджет, който Ангел Славчев получаваше всеки месец от "Ноу Фрейм Медия България"? Малко ли му се струваха 9 хиляди лева месечна заплата, която получаваше повече от година и си беше определил сам в качеството си на водещ на нискорейтингово предаване? Дали любовта на Славчев към мен не се изпари, когато разбра, че тези пари няма да влизат повече в тлъстата му банкова сметка? Сметките показват, че до края на месец май във фирмата на г-н Славчев са постъпили над 850 хиляди лева. Ангеле, това ли е цената на любовта ти към мен и към "България бе цензура"?"

Пред журналисти в Бургас Бареков заяви, че писмото на Славчев е пълно с лъжи и манипулации. "Аз му помогнах, дадох му път и съм го гледал като собствено дете. За съжаление той не оправда доверието към него", оплака се политикът.

Той отрече твърденията на Славчев, че бил довел 15 хил. души в ББЦ. "Той правеше опит да ме имитира, което дразнеше останалите... С хода си Ангел Славчев се превърна в маша на ДПС и ГЕРБ. Това е опит ББЦ да бъде убита като партия. Той предаде хората от февруарските протести, защото чрез предателството си прави неуспешен опит да отслаби партията и да върне Борисов и Местан на власт", каза Бареков.

Той отрече да се свързва по специален телефон с Пеевски и каза, че не се е чувал от месеци с него и с Цветан Василев.

От партията, който може да изгуби ВМРО като партньор, обявиха още, че са получили писма с подкрепата на всички регионални организации. Бареков определи като откровена провокация от страна на лидера на НФСБ Валери Симеонов писмото, с което покани в петък ВМРО-БНД да се присъедини към сформирания от НФСБ Патриотичен фронт.

"С ВМРО, ЗНС и Гергьовден имаме коалиционно споразумение и за парламентарните избори и още в понеделник ще проведем разговори за разширяване на коалицията. Всеки, който е срещу ББЦ, обслужва Местан, Пеевски, Борисов и мафията. Оставаме отворени към всички партии, които искат да участват в голям центристки патриотичен блок. Призовавам ги да се опомнят, защото родината е в опасност. На власт идва чудовище, което за дълъг период ще унищожи демокрацията в България", обяви Бареков, цитиран от пресцентъра си.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?