Бареков вече е центрист - води разговори за коалиция с НДСВ

"България без цензура" е влязла в преговори с НДСВ за създаване на "голям центристки блок" за парламентарните избори на 5 октомври, съобщи лидерът на формацията Николай Бареков в интервю за "Радио Пловдив", цитиран от сайта на партията.

 

Движенията на Бареков из политическия спектър са неуморни. Той тръгна първо като десен политик. После обяви, че станал ляв. След европейските избори той бе избран за евродепутат. В прав текст Бареков обясни, че води преговори с всички европейски политически семейства в Европейския парламент. Накрая сякаш уседна в групата на Европейските консерватори и реформатори, които са консервативната десница в ЕП. Това, че е десен консерватор на европейско равнище, очевидно не му пречи да бъде "центрист" на родна почва.

 

В четвъртък Бареков изложи своите виждания, че следващото правителство ще бъде или от център-дясното политическо пространство или "голяма коалиция, която би била приета от хората като абсолютно безпринципна". Той гарантира, че неговата партия нямало да участва в управлението на страната, съобщава партийният пресцентър, въпреки че в продължение на месеци Бареков твърдеше, че ще е следващият министър-председател.

 

Партийният лидер допусна, че ако "България без цензура" няма възможност да реализира управленската си програма и "не намери диалог с друга партия, ще предпочете да бъде твърда алтернатива на управлението, което се задава".

 

Той коментира и политическата ситуация: "Най-елементарните обяснения изглеждат логични и ги говори обществото. То си казва: "Ето, г-н Борисов командва държавата през г-н Плевнелиев, овладява всички ресурси и по служебен път взима властта. Защо му е на ГЕРБ да прави правителство след 5 октомври? По-добрият вариант е, Борисов си го каза по телевизията - да си остане парламентът неработещ, да управлява служебното правителство, то и без това е на ГЕРБ и така да си вървят нещата".

Според Бареков тезите на Георги Близнашки за връщането на Ваньо Танов в Агенция "Митници" много приличат на защитата на БСП за Делян Пеевски при назначаването му за шеф на ДАНС. "Тогава БСП казаха: "Само той може да свърши работа, извиняваме се, повече няма да правим така. Сега по същия начин реагира и г-н Близнашки. Той каза - нямах време за други кандидатури и избрах тази", коментира лидерът на "България без цензура".

Споделяне

Още по темата

Още от България