Замесен в наркопоправката депутат поема НЗОК с обещание за прозрачност

Здравният министър обяви скандала за приключен и призова да бъде забравен

Замесен в наркопоправката депутат поема НЗОК с обещание за прозрачност

Депутатът от ГЕРБ Пламен Цеков е кандидатурата на парламентарната група на партията за бъдещ управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Номинацията на Цеков, който е спорна фигура и е замесен в лобистката наркопоправка в Държавен вестник, бе обявена официално след заседание на парламентарната група на партията във вторник следобед. Името на Цеков се завъртя още през миналата седмица като евентуален наследник на подалата оставка заради скандала с бонусите Нели Нешева.

Цеков нашумя с оправданието си, че осемте му диоптъра са станали причина за лобистката наркопоправка, както и с няколко крилати фрази в парламента.

По повод наркоскандала здравният министър Десислава Атанасова заяви, че “производството е прекратено, прокуратурата се е произнесла и това трябва да бъде забравено“. Цеков беше защитен и от председателя на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова: "Всичко беше свързано с известна неопитност на Цеков в началото като народен представител. Той пое тогава своята отговорност и досега е показал, че е отговорен и към своите задължения като депутат". "Ако опозицията е конструктивна, тя трябва да критикува политиките, а не проблеми и личности от определен период", заяви Дариткова.

 

След като официално бе предложен за управител на НЗОК във вторник той заяви пред журналисти в парламента, че ще работи за “прозрачност, разбираемост и да знае всеки един какво може да очаква от касата“. “Тоест да не бъде натоварена с повече очаквания от това, което тя може да даде“, поясни Цеков.

Директорът на НЗОК бил като диригент

“Аз виждам ролята на шефа на касата като диригент, който трябва да дирижира един оркестър. Ако успеем добре да сработим участниците в този оркестър, ще се получи една добра симфония. Ако не успеем, ме чака съдбата на предишните девет управители“, заяви той.

От обясненията му стана ясно, че по негово време ще има шеф екипи, които ще носят отговорност пред хората, “а не само шефът на касата да отговаря“. “Смятам да реформираме екипите в касата. Надявам се да реформираме така екипите, че всеки шеф на екип да носи отговорност, да отговаря за действията си и да може с достойнство да изпълнява задълженията си и хората да знаят какво могат да очакват от конкретния човек, а не само шефът на касата да отговаря“, каза депутатът.

По повод бонусите, които взеха главата на неговата предшественичка Нели Нешева, Цеков заяви, че допълнителни възнаграждения трябва да има, но те трябва да бъдат по-скоро символични, а не в такива размери, които да надвишават няколкократно основното месечно възнаграждение. На въпрос дали ще взима бонуси, Цеков отговори: “Не, няма да взимам“.

Цеков заяви, че ще работи за намаляване цените на медикаментите. “Ние не можем да кажем със сигурност колко ще се намалят цените, но трябва да разработим такива механизми. Трябва да си дадем ясна сметка, че не винаги е възможно да свалим цената на, да речем, един продукт, който е уникален на пазара, производителят е един, няма заместител. Тогава много трудно можем да влияем върху цената. Но ще опитаме да го направим в следващите два месеца, така че да дадем ясен отговор на всички“, каза той.

Цеков заяви още, че разчита на подкрепата на опозицията, ще се вслушва в нейните предложения, ако са конструктивни, и се надява да има добър диалог с колегите си.

Осемте диоптъра на Цеков виновни за лобистката наркопоправка

Цеков е един от двамата депутати от ГЕРБ, отговорни за лобистката поправка в Държавен вестник, позволяваща реклама на наркотични вещества. Поправката забраняваше реклама само при споменаване на наименованието на наркотичното вещество, но не и при изображението му, което пряко облагодетелстваше марка българска водка.

Именно Пламен Цеков в качеството му тогава на зам.-председател на здравната комисия изчита не приетия от комисията текст, а друг текст, в който добавя думата “наименование“ и така стеснява обхвата на забраната. Тази дума не фигурира никъде в текста, а Цеков се оправда с осемте си диоптъра.

"Когато чета аз съм с осем диоптъра очила, вдигам поглед към залата и се връщам. Има един момент на адаптация на окото", заяви тогава той и добави, че не може да си обясни как се е появила думата “наименование“. Заради този гаф той бе отстранен от зам.-председателското място на здравната комисия, макар че премиерът Бойко Борисов тогава каза, че "вярва на депутата Пламен Цеков и че той е бил подведен при скандалната поправка в Държавен вестник и наказанието му е пресилено".

Няма гаранции обаче, че осемте диоптъра на Цеков няма да станат причина да пропуска в бъдеще десетократно завишение в цените на лекарствата или пък неоправдано раздути бюджети за някои болници.

За вампирите, гласовете на тютюнопроизводителите и вулкана в Ирландия

Докато анкетна комисия нищеше казуса с наркопоправката Цеков успя да намекне, че колежката му от левицата Мая Манолова е вампир, заради което тя заплаши да го даде на етична комисия. “Ако беше 12 часа в полунощ и имаше пълнолуние, щяхме да сме свидетели на друго събитие с участието на г-жа Манолова”, заяви тогава Цеков.

Други негови крилати фрази бяха родени около дебатите “за“ и “против“ забраната за пушене на закрито. “Ние не се стремим за гласовете на тютюнопушачите, нашите усилия са насочени към гласовете на тютюнопроизводителите“, заяви през май 2010 година той.

След това обърка Ирландия и Исландия: “В Ирландия забраниха тютюнопушенето, там взе, че изригна вулкан и видяхте какви бели направи. В природата винаги има равновесие. В Исландия изригна вулканът, прощавайте, но те са наблизо, така че е същата история".

Доста месеци в началото на мандата на ГЕРБ пък Цеков съвместяваше задълженията си на народен представител с длъжността директор на общинска болница в неплатен отпуск.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?