АБВ се усъмни в злоупотреба около "Турски поток"

АБВ се усъмни в злоупотреба около "Турски поток"

"Булгартрансгаз" (БТГ) да отговори защо обявеният от "Газпром" капацитет на втората тръба на "Турски поток" се разминава с над 2 млрд. куб. м повече от резервирания при пазарния тест, приключен от държавния газов оператор в края на януари. Това призова председателят на партия АБВ Румен Петков, цитиран от пресцентъра на извънпарламентарната политическа сила във вторник. Той се усъмни във финансова злоупотреба, която може да оскъпи съоръжението и цената на газа за крайните потребители.

"Входът от Турция е с максимален обем 15.75 млрд. куб. м. Обемът, който е резервиран на изход от нас, е 17.585 млрд. куб. м. Тези 2 млрд. куб. м. разминаване трябва да бъдат обяснени. "Булгартрансграз“ трябва да отговори, защо, при положение, че потокът на вход от Турция е 15.75 млрд. куб. м., ние предвидихме и построихме технически капацитет от 20 млрд. куб. м”, каза Петков.

Действително, обявяваният досега от "Газпром" капацитет на втората тръба на "Турски поток", която трябва да доставя руски газ до Западна Европа е 15.75 млрд. куб. м. При старта на процедурата за търсене на доставчици за договаряне на капацитет в края на декември, изпълнителният директор на БТГ Владимир Малинев каза, че предвижданият технически капацитет на входящата на българска територия тръба е близо 20 млрд. куб. м годишно. На изхода на българо-сръбската граница техническият капацитет ще е 12.7 млрд. куб. м. Според плановете на БТГ разликата между влизащите и излизащите количества природен газ ще отива за продажба през газоразпределителния център "Балкан" край Варна.

Така и не става ясно, ако капацитетът откъм Турция е 15.75 куб. м, как ще се пренесат заявените от руската "Газпром" и поделение на швейцарската "Мет" количества.  Какви са те от БТГ и Министерството на енергетиката не казват, но Малинов бе съобщил през декември, че тестът ще се счита за успешен, ако се резервират 70 процента от капацитета.  Това прави около 14 млрд. куб. м.

От Министерството на енергетиката казаха, че обяснение по казуса ще има в сряда. Тогава министърът на енергетиката Теменужка Петкова и вицепримеърт Томислав Дночев ще се качат на сондажен кораб, който трябва да извърши проучвания за наличие на нефт и газ в блок "Хан Кубрат“ в Черно море от компанията "Шел Интернешънъл Експлорейшън и Дивелопмънт Италия".

Румен Петков изразява мнение, че налице са необосновано завишени параметри на газопровода през страната ни и респективно завишена цена. Според него, налице е съмнение за финансова злоупотреба и резултатът от оскъпяването на съоръженията, в крайна сметка, е увеличаване на цената на горивото за крайния потребител, съобщават от АБВ.
 
Партийният лидер също така настоява да бъде прекратена окончателно концесията за добив на газ от морското находище "Галата“ край Варна и незабавно преминаване на съоръженията в собственост на "Булгартрансграз“. Според нето след това трябва да се обяви нова входна точка на газопреносната ни мрежа за Европа "Галата“ и да се привлече концесионер, който да изгради солидно газохранилище на мястото на изчерпаните сондажи.

Петков настоява също министър-председателят и министърът на енергетиката незабавно да предприемат преговори на най-високо ниво с Русия и ЕК, за да се гарантира българския интерес при реализацията на "Турски поток" и да не се стига до плащане от страна на Европа на транзитна такса в полза на трета държава.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?