"Газпром" сам ще строи и финансира "Турски поток" през Сърбия

"Газпром" сам ще строи и финансира "Турски поток" през Сърбия

Фирми на "Газпром" ще строят и финансират трасето на втората тръба на "Турски поток" през Сърбия, пише руското издание РБК  в сряда, цитирайки свои източници.

За изграждането на газопровода руският монополист е привлякъл собствената "Газстройпром" – дружество , създадено през миналата година. Контролираната от концерна "Газпромбанк" ще отпусне заем за проекта, за който руският президент Владимир Путин заяви преди време, че страната му ще предостави 1.4 млрд. евро, но според източници на изданието става въпрос за 2 млрд. евро от газовата банка.

Договорът с "Газстройпром" още не е сключен, но работата по газопровода вече е започнала, за да приключи в срок, твърди източник на РБК.

Според него дейността вече е възложена на дъщерната на "Газстройпром" компания СГК-1, която досега е работила по газопровода до Китай "Силата на Сибир", и за Сърбия са изпратени специалисти и необходимата техника за изграждането на трасето.

РБК припомня, че дължината на "Турски поток" през Сърбия се планира да е 403 км като капацитетът на газопровода ще е 16.75 млрд. куб. м годишно. Възложител на строежа е фирмата "Газтранс", в което контролният пакет се държи от "Газпром", останалият дял – от "Сърбиягаз". Работата по проекта трябва да започне между 15 и 31 март 2019 и да бъде пуснат в експлоатация до април 2020 г., каза в края на януари 2019 г. шефът на "Сърбиягаз" Душан Баятович.

"Конкурсните процедури по избора на изпълнител  на строежа на инфраструктурата на територията на Сърбия се намира във финален стадий. Средствата за реализацията на поректа се предоставят от компания – възложител на строежа, която е "Газтранс д.о.о Ниво Сад", в която 51 на сто се държат от "Газпром", а останалите – от "Сърбиягаз", заяви представител на "Газпром" пред РБК. От сръбската фирма обаче не са отговорили на запитването на изданието.

Т опосочва, че газовият концерн е започнал да създава собствена строителна компания през 2018 г. върху активите на свой най-голям изпълнител "Стройгазконсултинг" (СГК), която до лятото на 2018 г. е била на инвеститорската група UCP на Иля Щербович и на "Газпромбанк". UCP обаче продава своята половина на неизвестни физически лица, а в Санкт Петербург е регистрирана фирмата ."Газстройпром", от която 49% са на "Газпром", а останалите дялове – на косвено свързани с газовия монополист структури и с "Газпромбанк", пише изданието.

Според него плановете на "Газпром" са били до края на 2018 г. да предаде на +Газстройпром" всички договори на СГК, а това дружество да бъде ликвидирано до лятото на 2019 г.

При посещението си в Сърбия през януари тази година руският президент Владимир Путин заяви, че Русия е готова да инвестира в строежа на "Турски поток" през страната 1.4 млрд. евро, според източник на РБК обаче стойността е 2 млрд. евро. От "Газпром" не коментират това, а преди време Баятович каза, че акционерите в компанията за строежа на сръбския участък са предоставили по 150 млн. евро и планират да привлекат заемно финансиране. Източник на руското издание твърди, че се очаква финансиране да бъде предоставено от "Газпромбанк". Засега такъв кредит не е предоставен, но банката била наясно с проекта.

Според цитираната от РБК анализаторка Мария Белова засега няма никакви рискове пред новия проект на "Газпром", тъй като България и Унгария проведоха търгове за резервиране на капацитет според условията на европейското законодателство и "Газпром" си е осигурил необходимите обеми.  Сега българският и унгарският оператори трябва да построят своята част от газопреносната мрежа за свързване с "Турски поток", за да транзитират резервираните от "Газпром" количества. Тъй като Сърбия не е член на ЕС, не е длъжна да спазва правилата на Третия енергиен пакет и "Газпром" да е собственик, оператор и доставчик на газопровода-

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес