Босна с интерес да участва в "Турски поток"

Босна с интерес да участва в "Турски поток"

Босна и Херцеговина се надява да бъде включена в проекта за газопровода "Турски поток", заяви . Това заяви председателстващият председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик на среща с руския президент Владимир Путин в Белград, предаде ТАСС в петък.

Искам да изразя удовлетворение от развитието на проектите, за които сме се договаряли. Надяваме се, че ще бъдем включени в проекта "Турски поток" така, както страната ни фигурираше и в проекта "Южен поток". Имаме абсолютно всички документи, които ни позволяват това, каза вчера босненският сръбски лидер Додик, който бе поздравен от Путин за неотдавнашната му победа на изборите в Босна.

Пред телевизия "Россия 1" ръководителят на "Газпром" Алексей Милер обяви, че компанията му в най-скоро време ще започне изграждането на инфраструктура в Сърбия за газопровода "Турски поток".

Думите му идват ден ,след като Владимир Путин по време на посещението си в Булград в четвъртък обяви, че Русия е готова да вложи около 1.4 милиарда долара за развитието на инфраструктурата в Сърбия за преминаване на линия от "Турски поток".

По думите на Милер линейната част на сръбския участък на "Турски поток" с дължина от 403 км ще бъде завършена до края на 2019 г.

Газопроводът ще премине от българо-сръбската до сръбско-унгарската граница, допълва шефът на "Газпром", което на практика отхвърля спекулациите, че "Турски поток" може и да не мине през България.

В петък изтича срокът за първата фаза от обвързващия пазарен тест за потенциалното българско трасе на "Турски поток". Държавният оператор "Булгартрансгаз" чака конкретни заявки за закупуване на капацитет от тръбата и ако успее да сключи договори за резервиране на 70 на сто от бъдещата инфраструктура, ще се започне изграждането ѝ. Паралелно върви и търг за избор на проектант, доставчик и изпълнител на линейната част на газопровода от турско-българската до българо-сръбската граница.

Милер е коментирал още, че подписаният в четвъртък меморандум за разбирателство за разширяване на сръбското подземно газохранилище "Банатски двор" фактически означава вземане на окончателно инвестиционно решение по проекта.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес