Босна с интерес да участва в "Турски поток"

Босна с интерес да участва в "Турски поток"

Босна и Херцеговина се надява да бъде включена в проекта за газопровода "Турски поток", заяви . Това заяви председателстващият председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик на среща с руския президент Владимир Путин в Белград, предаде ТАСС в петък.

Искам да изразя удовлетворение от развитието на проектите, за които сме се договаряли. Надяваме се, че ще бъдем включени в проекта "Турски поток" така, както страната ни фигурираше и в проекта "Южен поток". Имаме абсолютно всички документи, които ни позволяват това, каза вчера босненският сръбски лидер Додик, който бе поздравен от Путин за неотдавнашната му победа на изборите в Босна.

Пред телевизия "Россия 1" ръководителят на "Газпром" Алексей Милер обяви, че компанията му в най-скоро време ще започне изграждането на инфраструктура в Сърбия за газопровода "Турски поток".

Думите му идват ден ,след като Владимир Путин по време на посещението си в Булград в четвъртък обяви, че Русия е готова да вложи около 1.4 милиарда долара за развитието на инфраструктурата в Сърбия за преминаване на линия от "Турски поток".

По думите на Милер линейната част на сръбския участък на "Турски поток" с дължина от 403 км ще бъде завършена до края на 2019 г.

Газопроводът ще премине от българо-сръбската до сръбско-унгарската граница, допълва шефът на "Газпром", което на практика отхвърля спекулациите, че "Турски поток" може и да не мине през България.

В петък изтича срокът за първата фаза от обвързващия пазарен тест за потенциалното българско трасе на "Турски поток". Държавният оператор "Булгартрансгаз" чака конкретни заявки за закупуване на капацитет от тръбата и ако успее да сключи договори за резервиране на 70 на сто от бъдещата инфраструктура, ще се започне изграждането ѝ. Паралелно върви и търг за избор на проектант, доставчик и изпълнител на линейната част на газопровода от турско-българската до българо-сръбската граница.

Милер е коментирал още, че подписаният в четвъртък меморандум за разбирателство за разширяване на сръбското подземно газохранилище "Банатски двор" фактически означава вземане на окончателно инвестиционно решение по проекта.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво показва отмяната на карантини за VIP- персони в България?