Дейвид Камерън:

Ако ЕС не се реформира, има опасност Великобритания да излезе от него

Британският премиер обеща референдум за членството "някъде между 2015 и 2018 г."

Дейвид Камерън

Без реформа в Европейския съюз има опасност британците да го напуснат, предупреди британският премиер Дейвид Камерън в дългоочакваната си реч за бъдещето на отношенията между Лондон и ЕС. Ако не посрещнем предизвикателствата, има опасност Европа да се провали и британците "да се насочат към изхода", заяви Камерън, цитиран от осведомителните агенции.

Британският министър-председател обеща да даде на британците пряка възможност да решат на референдум дали да останат в Европейския съюз или да излязат от него, ако партията му спечели изборите през 2015 г.. Камерън сложи край на продължили месеци наред спекулации, обявявайки в своя реч намерение за произвеждане на референдум някъде между 2015 и 2018 г., пренебрегвайки предупрежденията, че това може да застраши дипломатическите и икономически перспективи пред Великобритания и да отчужди съюзниците ѝ.

Премиерът заяви, че Обединеното кралство не иска да изгори мостовете и да се затвори в себе си, но разочарованието на обществото от ЕС е на "рекордно високо равнище".

"Време е британският народ да се произнесе. Време е да решим въпроса за Великобритания и Европа", посочи Камерън.

Неговата Консервативната партия ще участва в кампанията за изборите през 2015 г., обещавайки да предоговори членството на Лондон в ЕС. "Когато вече сме договорили това ново споразумение, ще дадем на британския народ референдум с много прост избор за или против оставането в Европейския съюз при тези нови условия. Това ще е референдум за или против оставане", каза Камерън.

Дали той изобщо някога ще свика такъв референдум остава толкова неясно, колкото и шансовете на консерваторите да спечелят следващите избори през 2015 година, отбелязва Ройтерс. Те изостават от опозиционната Лейбъристка партия в социологическите проучвания, а коалиционният кабинет налага болезнени икономии на държавните разходи, за да намали огромния бюджетен дефицит на Великобритания, което вероятно няма да се хареса на избирателите.

Камерън заяви, че предпочита Обединеното кралство, което е шестата по големина световна икономика, да остане в ЕС, но той също така даде ясно да се разбере, че смята, че съюзът трябва да бъде реформиран радикално. Кризата в еврозоната е сред основните причини, поради които Великобритания трябва да преоцени отношенията си с целия Европейски съюз, каза той.

Според Камерън избягването на референдум ще направи евентуалното излизане на Лондон повече, а не по-малко вероятно. Това крие риска от прикриване на негодуванието на хората срещу съюза, засилвайки усещането им, че "ЕС е тръгнал в посока, която те никога не са избирали". Много британци недоволстват срещу намесата на съюза във всекидневието им и срещу "ненужните му правила и регламенти", добави британският премиер.

Ник Клег: Обещанието за референдум ще навреди на британската икономика

Обещанието на британския министър-председател Дейвид Камерън да промени ролята на Великобритания в Европейския съюз и да потърси одобрението на избирателите на референдум преди края на 2017 г. ще подкопае крехкото икономическо възстановяване на страната, заяви по-късно вицепремиерът Ник Клег, цитиран от Ройтерс.

"Години и години на несигурност заради проточено, зле дефинирано предоговаряне на нашето място в Европа не е в национален интерес, защото удря растежа и заетостта", каза Клег, след като Камерън произнесе дългоочакваната си реч за европейската политика на Великобритания.

"Непреодолимият приоритет на британците е заетостта, растежът, силната икономика", заяви вицепремиерът, който е проевропейски настроен.

Германия реагира на речта на Камерън с изявление на външния министър Гидо Вестервеле, който каза, че Берлин иска Великобритания да остане пълноправен член на ЕС, но Лондон не може да очаква да си избира само тези аспекти на членството, които му харесват. Според Вестервеле Европа има нужда от повече, а не от по-малко интеграция.

Европейската комисия приветства засвидетелстваното от британския премиер Дейвид Камерън желание Великобритания да остане в Европейския съюз. "Комисията приветства факта, че Камерън иска страната му да остане в ЕС", заяви говорителят на ЕК Пиа Аренкилде-Хансен. Тя добави, че е в интерес на ЕС и на Обединеното кралство Лондон да бъде активен член на блока.

Френският президент Франсоа Оланд изрази желанието си Великобритания да остане в ЕС, предаде Франс прес. "Президентът на Републиката очевидно иска Великобритания да остане в ЕС", посочи говорителката на Оланд Нажат Вало-Белкасем.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?