ББС застана зад екипа си, заснел репортаж за трафика на български бебета

ББС застана зад екипа си, заснел репортаж за трафика на български бебета

Британският телевизионен канал ББС 1, част от медийната групировка ББС, застана изцяло зад екипа, заснел във Варна репортаж за предполагаем канал за трафик на български бебета за осиновяване. Филмът бе излъчен в четвъртък в рамките на предаването „Новините в десет”, а ден след това шефът на полицията във Варна комисар Веселин Петров на нарочна пресконференция обвини журналистите от екипа, че са представили заснетия материал манитулативно и тенденциозно и че не са потърсили за съдействие полицията във Варна, ако са имали сигнали за такъв канал. Той представи разпространената позиция на българските държавни органи, че журналистика се прави само с разрешение и участие в нея на представителите на властта. 

В събота и в неделя случаят намери отражение във всички по-големи британски печатни издания, като в неделя вестник „Дейли мейл” посвети на него по-голям материал, прогнозирайки, че ББС може да се окаже замесен в пореден голям скандал с българските власти.

Преди три години екип на ББС засне със скрита камера и подставени лица репортаж в София, с който уличи тогавашния член на Международния олимпийски комитет (МОК) и председател на Българския олимпийски комитет (БОК) Иван Славков в готовност „да услужи” при избора на Лондон за домакин за летните олимпийски игри през 2012 година срещу съответното заплащане. Репортажът разтърси силно МОК и коства членството на Славков в организацията, но реакцията от българска страна пак бе, меко казано, странна – тогава прокуратурата под изричния натиск на главния прокурор Никола Филчев заведе дело срещу екипа на ББС, което след време тихомълком бе прекратено.       

„Дейли мейл” разказва за излъчения филм в четвъртък. Репортажът на екипа на предаването „Новините в десет” (Ten O'Clock News) на ББС 1 целеше да разкрие български престъпници, предлагащи бебета за продан на британски двойки за по 40 000 паунда всяко, пояснява изданието. Но Веселин Петров, шеф на полицията във Варна, където журналистите под прикритие заснели филма, настоя, че няма доказателства за организирани престъпници, продаващи деца, продължава изданието. Петров обвини ББС, че е вкарала в капан обвинения за трафикант българин, представен като Хари, като му е предложила пари и заплаши репортерите с обвинения за подбудителство - престъпление, което може да им донесе затвор до една година, пише "Дейли мейл".

Хари или Хасан Ахмед Хасан, чиято съпруга живее в Шотландия, е посочен във филма като член на престъпна група трафиканти на хора, но комисар Петров заяви, че няма доказателства това да е вярно. 

Българската полиция освободи Хасан, без да му бъдат предявени обвинения, и допълни, че ако той някога бъде обвинен, то ще бъде не за трафик на хора, а във връзка с по-малко престъпление - подтикване на родител да даде детето си за осиновяване, продължава вестникът, като предава подробно версията на българската полиция. Комисар Петров заяви още, пише „Дейли мейл”, че Хасан няма престъпно досие в България, Великобритания или Ирландия, където е живял 9 години. Той обаче допълни, че е бил задържан веднъж в Германия по подозрения, че е замесен в трафик на проститутки, но не знае случаят да е стигал до съд.

Според източници на ББС, Хасан е бил съден в Германия за трафик на хора, изтъква "Дейли мейл".

Пред вестника редакторът на предаването „Новините в десет” Крейг Оливър заявява:”ББС застава напълно зад този репортаж. Той е изцяло в интерес на обществото и е направен по стриктните правила на корпорацията. Информирахме съответните български власти, включително полицията, и им предоставихме материал, който да им помогне при идентифициране на субектите на нашето разследване, доста преди да излъчим филма. Разочарован съм, че шефът на варненската полиция е направил тези подвеждащи коментари”.

„Дейли мейл” завършва материала си като цитира неназован източник от ББС, че екипът на телевизията е избягвал да контактува по време на работата си във Варна с местната полиция „поради ширещите се обвинения в корупция”.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?