Борисов се размисли за помощи за най-бедните заради по-скъпия ток

Борисов се размисли за помощи за най-бедните заради по-скъпия ток

Близо 300 000 са бедните хора в България, за които трябва да се помисли чрез енергийните помощи, отпускани от Министерството на труда и социалната политика, да не усетят това поскъпване на тока., коментира в събота във Видин премиерът Бойко Борисов, цитиран от агенция "Фокус”.

Ден по-рано председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев изненадващо съобщи за решението повишението на цените на тока от 1 юли да е 13 на сто, а не обявяваните дотогава 10 процента. Той обясни, че това се налагало заради енергията от възобновяеми източници, която се изкупува задължително по високи цени и която се оказала повече от предварителните изчисления на регулатора. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев побърза да обясни как още от април месец се виждало, че прогнозите на ДКЕВР за зелената енергия са грешни, но той не искал да се меси в работата на независимата комисия.

Борисов пък обяви приетия през 2007 г. закон за възобновяемата енергия, по който са сключвани договорите за проекти от възобновяеми източници за най-лобисткия. ГЕРБ одобри миналата година нов закон за енергията от възобновяеми източници, който намали значително срока за задължителното изкупуване на зеления ток по преференциални цени. В събота той отиде по-дълеч и го нарече престъпен закон.

"Няма по-лобистки закон от Закона за зелената енергия, който буквално разсипа държавата, и сега ние с министрите от правителството обсъждаме - какви мерки трябва да се предприемат, за да се компенсират социално слабите хора в страната", заяви премиерът.

За подпомагане на социално слабите и в сметките за ток по начина, по който това се прави за отопление през зимата, се говори при всяко по-голямо повишение на цената на електроенергията. Така и обаче не е разработен механизъм за компенсиране на най-бедните, които изпитват затруднения със сметките за ток . 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?