Брайвик се извини на близките на "случайните" си жертви, но не и на останалите

Норвежкият терорист заяви, че загубил семейството си след нападенията

Брайвик се извини на близките на "случайните" си жертви, но не и на останалите

Крайнодесният екстремист Андерш Брайвик, който призна, че еубил 77 души в Норвегия, сравни болката, причинена на семействата на жертвите си, със собственото си положение. Той каза, че е загубил връзка с приятелите и семейството си след нападенията от 22 юли, предаде Асошиейтед прес в понеделник.

33-годишният Брайвик не показа никакво разкаяние, докато даваше шокиращите си показания. Той нарече убийствата необходими и сравни мъката на хората, загубили свои близки, с това, че е бил отхвърлен от собствените си роднини. "Единствената разлика бе, че в моя случай аз избрах това", каза той.

Брайвик призна за залагането на бомбата и стрелбата в летния лагер на Норвежката работническа партия на остров Ютьоя, но отказа да поеме вина за деянията си, тъй като според него жертвите му са изневерили на собствената си страна, като са одобрявали имиграцията.

Дори защитата му твърди, че няма никакъв шанс той да бъде оправдан, така че главният въпрос на процеса е да бъде изяснено дали Брайвик е невменяем. При две психиатрични експертизи се стигна до противоположни изводи. Самият Брайвик твърди, че е вменяем и обвинява прокурорите, че се опитват да го изкарат ненормален.

"Зная, че има опасност да свърша в клиника за луди и ще направя всичко възможно, за да избегна това", каза той пред съда. По думите му въпросите за психичното му здраве са част от расистки заговор да се дискредитира крайната му антимюсюлманска идеология. "Ако бях брадат джихадист, никой нямаше да иска да ми бъде извършен психиатричен преглед. Тъй като съм войнствен националист обаче, съм обект на дълбок расизъм", каза Брайвик.

Десният екстремист изказа дълбоки извинения на семействата на минувачите, убити или ранени при експлозията на бомбата, заложена от него на 22 юли 2011 г. пред сградата на правителството в Осло. На въпрос на прокурора отправя ли извинения и към семействата на останалите жертви, избити при експлозията или загинали в летния лагер на Норвежката работническа партия на остров Ютьоя, Брайвик отвърна отрицателно.

Според него тези убийства са били жестоки, но необходими, защото 44 от 69-те убити на острова са работели за младежката организация на Работническата партия, което ги правело "легитимни мишени", а лагерът бил за политическа агитация.

Той каза, че би извършил отново убийствата, въпреки че много от жертвите му нямат дори 18 години, предаде ДПА. "В отговор на въпроса дали бих го направил отново, знаейки, че 40 процента от 33-мата убити са под 18 години, ще отговоря - да, бих го направил отново", каза Брайвик.

Йон Хестнес, който оглавява група в подкрепа на семействата на жертвите и оцелелите, каза, че е било ужасно да се слушат извиненията на Брайвик. "Това бе обида за 76 души, убити от него"

Ако бъде признат за вменяем, Брайвик може да получи 21 години затвор, макар че може да остане по-дълго в затвора, ако бъде преценен като опасен за обществото. Ако бъде осъден на психиатрични грижи, на теория той може да бъде освободен, когато бъде преценено, че не е психопат и вече не представлява опасност.

В сряда Брайвик ще бъде разпитан по ключовия въпрос за психическото му здраве.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?