България е отказала да пусне руски самолети за Сирия

Москва заплаши с ответни мерки, твърди, че полетите са хуманитарни

България е отказала да пусне руски самолети за Сирия

България е отказала да пусне през въздушното си пространство руски самолети с доставки за Сирия заради "сериозни притеснения за товара им", съобщи говорителката на Министерството на външните работи Бетина Жотева.

"Ние не разрешихме преминаването на руски военно-транспортни самолети през територията на България заради обосновани съмнения, че характерът на товара не съответства на заявленията. България самостоятелно е взела това решение“, заяви Жотева.

Русия е искала да осъществи полети през България до Сирия в периода 1-24 септември 2015 година, уточниха от пресцентъра на външно министерство.

Военният министър Николай Ненчев коментира по-късно, че не очаква скандал с Русия, тъй като България е добронамерена.

Той каза, че решението е взето след консултация между външния министър, премиера и президента.

В отговор на въпрос той обясни пред бТВ, че ако все пак се появят руски самолети, те ще бъдат прихванати от българските изтребители и накарани да се приземят.

"Ако откажат, ще се вземат съответните мерки, които дори не искам да споменавам", добави военният министър.

Москва твърди, че полетите са с хуманитарна помощ, но Западът има съмнения, че те превозват оръжие.

Вчера руският външен министър Сергей Лавров заяви, че руската страна никога не е крила намерението си да достави военно оборудване на сирийските власти, за да се борят те с терористите.

Това стана два дни след като в събота американският държавен секретар Джон Кери изрази пред Лавров безпокойството си относно предполагаем руски военен ангажимент в Сирия.

Москва готви "адекватен отговор"

Руското министерство на външните работи засега не е коментирало официално българското решение.

Първият зам.-председател на комисията по външните работи в руската Дума Леонид Калашников коментира обаче, че решението на София "подкопава руско-българските отношения".

"От гледна точка на двустранните ни отношения това решение не се побира в никакви рамки. Работата даже не е в ответните мерки, които Русия така или иначе ще предприеме срещу България, а в това, че (българското решение) по всякакъв начин подкопава нашите отношения и занапред, когато и те да се подобрят", каза руският депутат.

Той не уточни обаче какви са възможните ответни мерки.

Калашников нарече решението на София "изпълнение от васала на искане на своя господар".

"САЩ очевидно ще се опитат да ни затворят небето за полети към Близкия изток по целия периметър. Някой се държи, като Гърция например, а такива слабички, като българите, които ние някога защитавахме от турските завоеватели, не помнят добрината", добави Калашников.

"Конфронтацията с Русия няма да донесе ползи на българския народ

Зам.-председателят на руската Дума Николай Левичев коментира от своя страна, че "Русия ще намери адекватен отговор на решението на България".

 

"Ние ще запомним този неприятелски ход и ще му намерим адекватен отговор", отбеляза той.

 

Според него "ръководството на България със своето решение - от каквото и да е продиктувано то - се присъединява към лагера на противниците на действащата система на международните отношения".

 

Депутатът добави, че "за руските самолети вече са намерени други полетни маршрути, но пътят на конфронтация с Русия, по който тръгна официална София, няма да донесе никаква полза на българския народ".

 

Левичев се върна и назад в историята:

 

"През XIX век именно Русия освободи балканските народи от владичеството на Османската империя и помогна за създаването на българската държавност. Явно е, че правителството на България има къса памет. Затова пък у руснаците тя е добра", посочи зам. -председателят на Думата.

 

Отказът нямал голямо значение

В същото време Владимир Джабаров, заместник-председател на комисията по външните работи при Съвета на Федерацията, допълни, че отказът на България няма голямо значение, тъй като Русия използва предимно други маршрути през Задкавказието и Иран.

"Това, че българите първи откликнаха (на исканията на САЩ), нека остане на тяхната съвест", каза Джабаров.

Той изрази съжаление по повод усилията на САЩ да попречат на прелитането на руски самолети с хуманитарна помощ над балканските страни. Преди ден Москва съобщи, че САЩ са поискали от Гърция да не пуска два руски самолета с доставки за Сирия.

"По принцип, вчерашната декларация на Гърция предизвиква известна усмивка, защото всички знаят, че от миналата година руските самолети заобикалят територията на Украйна и затова е невъзможно за никакви самолети да прелитат над Гърция. Самолетите, които летят за Близкия изток, използват маршрута Москва - Задкавказие - Турция - Иран, при което няма как да се попадне в Гърция", коментира Джабаров.

Полетите са хуманитарни, твърди Джабаров

Руският сенатор определи като несъстоятелни подозренията на западни страни, че под прикритието на хуманитарна помощ Русия може да доставя в Сирия товари с военен характер.

"Става дума за хуманитарни стоки", увери той и добави, че дори теоретично "е нерентабилно да се превозва оръжие със самолети".

Според него "по-правилно е да се оказва помощ на място, за да остават хората да живеят там, вместо да се създават миграционни проблеми на самата Европа".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?