"Черният списък" нарасна с още 34 фирми на Божков и Пеевски

Министерството на финансите продължава проверките за още свързани дружества

"Черният списък" нарасна с още 34 фирми на Божков и Пеевски

Министерството на финансите съобщи в сряда, че е добавило още 34 фирми, свързани със санкционираните от правителството на САЩ по закона "Магнитски" бизнесмени Васил Божков и Делян Пеевски.

Това са "всички физически лица и юридически лица, притежавани, контролирани или управлявани през последните пет години от лицата, включени в списъка на OFAC (Службата на САЩ за контрол на чуждестранните активи)".

Миналия петък служебното правителство реши да създаде работна група за предприемане на действия в отговор на наложените преди седмица финансови санкции от САЩ на трима българи заради "сериозна корупция". Тогава бе обявено, че групата ще изготви и своеобразен "черен списък" с фирмите и лицата, които заради тримата санкционирани от САЩ също стават нежелани за бизнес от държавата.

В събота бе публикуван първият вариант на списъка, който включваше 64 компании и напълно дублира американския списък. Близо 90% от тези фирми са на Васил Божков и неговите партньори. Причината е, че Божков има значителен брой фирми, в които е официален собственик, според Търговския регистър. Много от тях са в сферата на хазарта и реално не функционират, защото лицензите им са отнети. Божков е привлечен като обвиняем за най-малко 18 престъпления.

За разлика от него, по отношение на Делян Пеевски засега няма заведено публично обявено досъдебно производство, а неговият бизнес не е на светло, поради което има голям риск различни държавни или частни институции, включително банки, да търпят санкции, ако пропуснат да установят свързаност.

По същата причина в разширения в сряда "черен" списък отново преобладават фирми на Васил Божков. В него вече влиза пропусната от САЩ компания "Ню Геймс" – основното дружество, чрез което оперираше "Националната лотария" и което в момента е в несъстоятелност.

Обявени са и някой от вече заличените фирми на Пеевски като "Балканска медийна компания", "Био Уотър" и "НСН Инвестмънт". Фигурират и няколко фирми на Пеевски, регистрирани в Обединените арабски емирства, от които бившият депутат обявяваше огромни дивиденти в имуществените си декларации през последните години – например "Intrust Limited".

От МФ уточняват, че "списъкът е съставен на база информация, която е налична и проверена до момента". Той може да бъде допълван или коригиран при получаване на нови данни или факти, като проверките продължават.

По-късно списъкът ще бъде допълнен и с "всички съдружници, акционери, управители и членове на органи за управление и контрол на юридическите лица по буква "а", включени към момента и за последните 5 години".

НАП все още проверява дали държавни фирми могат да бъдат засегнати от санкциите по закона "Магнитски" заради взаимоотношения с фирмите на Пеевски и Божков. Засега е ясно например, че държавната Българска банка за развитие няма директно да бъде засегната от наложените мерки.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?