Данъчните продължават със запорите на дружества, свързани с Цветан Василев

Данъчните продължават със запорите на дружества, свързани с Цветан Василев

Националната агенция за приходите (НАП) продължава със запорите върху дялове в дружества, свързани с Цветан Василев. От четвъртък са блокирани дяловете на фирмата "Кемира" в завода за боеприпаси "Дунарит" на основание "очаквани публични задължения", като не е посочена конкретна сума, показва справка в търговския регистър.

"Дунарит" е част от шестте дружества, които Цветан Василев продава на неизвестната компания LIC33, регистрирана в Люксембург и притежавана от белгиеца Пиер Луврие. Най-голямото сред тях е "Българска телекомуникационна компания (БТК), а останалите са компанията за радио и телевизионно разпръскване "НУРТС България", вторият мултиплекс "Фърст диджитал", авиоремонтният завод "Авионамс" и пийпълметричната агенция "Гарб".

Луврие вече е управител на "Кемира". Преди дни Цветан Василев обяви на личния си сайт, че Луврие контролира "Дунарит" и авиоремонтния завод "Авионамс" през дружеството "Хедж инвестмънт България". То е собственик на "Кемира" и се притежава от фирма, регистрирана на Британските Вирджински острови. Луврие пък заяви в отворено писмо до премиера Бойко Борисов, че сделката за шестте компания за 1 евро и ангажимент за изплащане на кредити за около 900 млн. евро е окончателна. В същото време държавата се опитва да я спре, включително и през запорите от НАП.

С мотива "бъдещо публично вземане с предполагаем размер от 500 000 лв." бяха запорирани акциите на "Вива Телеком България" в БТК. "Вива Телеком България" е едноличен собственик на БТК, а собствеността в нея е на "ИнтерВ Инвестмънт".

Вече са блокирани са и 300 броя акции на "Кен трейд" в "НУРТС България" заради предполагаемо публично вземане за 77 534 лв. Делът на дружеството в компанията за телевизионно и радиоразпръскване е малък. Данъчните запорираха и дяловете на Цветан Василев в дружеството "Бромак" и компанията "Фина-С". Мотивът е предполагаемо публично вземане за над 1.989 млн. лв. Чрез "Бромак" Василев притежаваше мажоритарния пакет акции в КТБ. До скоро "Фина-С" работеше като инвестиционен посредник, но по молба на ръководството на компанията лицензът ѝ беше отнет. Блокирани са и акциите на "Технологичен център - Институт по микроелектроника" (ТЦ-ИМЕ) в дружеството "Технотел инвест" заради публично вземане за 1.5 млн. лв. Запорирани са и акции на "Бромак Финанс" в "Бромак телеком инвест".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?