"В кампанията се роди нова червено-кафява коалиция"

Десните внасят проект за окончателно спиране на АЕЦ "Белене"

Костов: Ако ГЕРБ не са гласували заради мен, значи много малко от отрицателните гласове са техни

Иван Костов, Иван Иванов и Мартин Димитров на пресконференция на инициативния комитет. СН.:БГНЕС

Въпреки неравностойната битка, постигнатият от нас резултат е поражение за БСП, която проведе многомилионна кампания с филми, клипове и агитационни материали. Това заяви депутатът от ДСБ Иван Иванов, председател на единия инициативен комитет, който агитираше против АЕЦ "Белене", на пресконференция в неделя вечерта, когато стана известно, че малко над 20% са участвали във вота и около 40 на сто от тях са гласували с "не".

С "да" на референдума са гласували над 60% от хората, отишли до урните. БСП, "Атака" и ВМРО бяха "за" изграждането на нова АЕЦ.

Според сините двата инициативните комитета - техният и на Мария Капон, обявяващи се против проекта "Белене", са увеличили над два пъти - от 10-15 процента в началото на кампанията до около 40 процента подкрепата за позицията си. Затова десните смятат, че постигнатият резултат е поражение за БСП. Според Иван Иванов броят на гласувалите със "за" е близък до този в подписката, с която социалистите инициираха референдума миналото лято – 770 000 души.

Нова червено-кафява коалиция 

В кампанията се роди нова "червено-кафява коалиция", защото социалистът Сергей Станишев - председател на ПЕС се прегърна с националиста Волен Сидеров в защита на интересите на мафията и енергийните олигарси, коментира Иван Иванов.

От комитета посочиха, че много хора от ГЕРБ не са последвали лидера си, който промени решението си по референдума в средата на кампанията. Огромна част от избирателите на ГЕРБ не последваха Борисов и гласуваха срещу неговия личен призив и вот, констатира депутатът от ДСБ.

Лидерът на ДСБ Иван Костов коментира и изказването на Бойко Борисов, че активността на Костов е довела до отлив на гласоподаватели от ГЕРБ. Явно в тези 550 000 гласа "не" има много малко гласове от ГЕРБ, каза Костов.

Костов "дълбоко огорчен": Резултатът не ни прави чест

Дълбоко огорчен съм от този резултат, заяви Костов и добави, че не ни прави чест като страна, че сме толкова немодерни по отношение на една стара руска ядрена технология и искаме да я вкараме на територията на България. Това никак не говори добре за тези, които гласуваха "за", посочи Костов.

Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров смята, че кампанията е била ценна битка в информирането на българските граждани.

Мартин Димитров: ГЕРБ нарочно разкаляха терена

Според него по време на кампанията политическият терен на десницата е бил нарочно разкалян от ГЕРБ. Те си създадоха два сателита - в лицето на Яне Янев и на това, което остана от СДС и объркаха до известна степен българските граждани, обясни Мартин Димитров. "Хората на два пъти отхвърлиха проекта "Белене" днес - веднъж чрез неучастието си и още веднъж - чрез гласуването "против", допълни той. Според него тези 550 000 души, които гласуваха с "не", са техен потенциален електорат на парламентарните избори това лято.

Синята коалиция внася проект за окончателно спиране на "Белене"

Тези, които са отговорни за похарчените 14 милиона лева за неуспелия референдум, носят отговорност и за незаконно разходваните стотици милиони лева, платени на "Атомстройекспорт" и на "Париба" в ущърб на интересите на България, коментира Иван Иванов.

Инициативният комитет е упълномощил депутатите от Синята коалиция да внесат в Народното събрание проекторешение, с което парламентът да потвърди подкрепата си за решението на кабинета за спиране строителството на "Белене" и проектът окончателно да бъде прекратен. Този ненужен, скъп и опасен проект не получи одобрението на българските граждани. Никое правителство не може с 1 000 000 гласа да вземе решение, което засяга повече от 6 000 000 българи и да похарчи 21 милиарда лева за следващите 10 години във вреда, в ущърб на българското общество, каза Иван Иванов.

Мартин Димитров призовава всички политически сили да не се бавят и при връщането на въпроса в НС да кажат твърдо "не" на "Белене". Тази битка ще продължи и в следващия парламент, защото ядреното лоби е силно и не се отказва, прогнозира Димитров.

Инициативният комитет настоява за промени в Закона за референдумите, тъй като организацията на този национален референдум е показал "съществена липса на демократично мислене у институциите". До две седмици юристите ни ще подготвят предложения за промени в закона.

Мария Капон: Хората бойкотираха, въпреки всички пари на олигархията

На този референдум загубиха двете големи партии - БСП и ГЕРБ, заяви Мария Капон, председател на Единна народна партия и на инициативния комитет "Беля Не". Този референдум беше изключително бойкотиран през всичките пари на олигархията, през всички откраднати пари по проекта "Белене", така че мисля, че резултатът, който направихме, от почти 40%, е благодарение на всички демократи, които искат да живеят в една модерна страна, допълни тя на пресконференция в неделя вечерта.

Няма да пеем в хора на всички, които днес се обявиха за победители, каза Мария Капон. Много малко бяха тези, които се интересуваха от развитието на ядрената енергетика, видяхме че вотът е политически и чухме от БСП, които са големият губещ, че реално са искали вот на недоверие към кабинета и премиера, посочи тя.

Мария Капон също изтъкна, че броят на гласовете "за" едвам достига броят на подкрепилите в подписката за допитването. Те се възползваха от мизерията на хората, за да направят политическа агитация, каза лидерът на ЕНП.

Тя смята, че воденият от нея инициативен комитет "БеляНе" и комитетът, оглавяван от депутата от ДСБ Иван Иванов, са направили истинска информационна кампания. Според нея резултатът показва, че са успели да убедят хората, че е безсмислено да се строи АЕЦ "Белене".

Ясна е разделителната линия, паднаха маските и на тези, които се скриха и бойкотираха допитването, защото огромният брой негласуващи днес е заради организираната кампания да бъде саботиран първият демократичен референдум, отбеляза Мария Капон.

Тя очаква още следващата седмица управляващите да внесат за разглеждане в Народното събрание въпроса за референдума, каквато е процедурата, и той да бъде отхвърлен завинаги в миналото.

Гражданите получиха политизиран дебат, една част от тях напълно се объркаха кого да слушат, каза Мария Капон и припомни промяната в позицията на ГЕРБ. Хората видяха и измамата и осъзнаха, че БСП иска да прибере целия актив, смята тя. 

Ако България може да си позволи да инвестира в санирането на жилищата, така ще намали потреблението и сметките за тока, а ако има нужда - да се построи седми блок на АЕЦ "Козлодуй", но с най-модерна технология, предлага Мария Капон.

Споделяне

Още по темата

Още от България