Е, 50 НСО-та ли ще имаме?

Взима се влияние от Радев и се осигурява вратичка за още по-лесна държавна охрана

Сн. БГНЕС, архив

Решението на управляващите да създадат ново охранително звено, дублиращо функциите на НСО, но вече под шапката не на президента, а на МВР, очаквано провокира много въпроси. Отговорите на почти всички от тях стигат до две тези. Първата е, че така се изземват лостове за влияние от президента Румен Радев. 

А втората е, че се отваря врата към още по-лесна, по-неконтролирана и "дискретна" възможност за държавна охрана.

Остават отворени въпросите за финансирането на новата структура, подготовката ѝ, съгласуването на работата с НСО, за да се избегне дублиране, и как ще се осъществява контролът върху нея.

На този фон реформите в НСО продължават да се отлагат и службата вече 30 години не може да се раздели с образа си от времето на УБО (Пето управление на ДС). Излиза на дневен ред и логичното допускане дали не се прави опит за закриване на НСО.

Колко НСО-та се създават?

В четвъртък депутатите одобриха окончателно промените в Закона за МВР, с които "Жандармерията" и Специализираният отряд за борба с тероризма (СОБТ) ще се слеят в ново звено.

То ще е ангажирано с охрана на опасни товари, борба с тероризма и масовите безредици, както и с охраната на висши ръководни държавни служители и редови служители на МВР, НАП или агенция "Митници".

Ще има възможност да бъдат пазени и президентът, премиерът и председателят на парламента, вицепрезидентът и главният прокурор.

"На практика се създава нова НСО. Ще правим няколко ли НСО. Съдебната власт има своя охрана. Към Бюрото за защита на свидетелите също се създава нещо подобно. Е, 50 НСО-та ли ще имаме?", коментира бившият шеф на службата Румен Миланов пред бТВ.

Какво ще правим с НСО?

По думите му освен всичко останало, възникват редица оперативни въпроси от професионално-техническо ниво. Според него тези промени ще доведат до намаляване на ефективността на стуктурите.

"Ако МС избере МВР да ги охранява, какво ще правим ресурса от НСО? Ще ги съкратим ли?. Охраняването на депутати не е по желание, а на база необходимост, което при НСО се решава чрез комисия, а при структурата на МВР ще е на база решение на главния секретар", посочи Миланов.

"Кому е нужно цялото това упражнение?", попита той. 

Според повечето наблюдатели решение за създаването на нова НСО, но под шапката на правителството, отразява напрежението по линията президент – премиер.

Бившият шеф на Националната служба "Сигурност" Атанас Атанасов коментира, че създаването на новата структура се мотивира от това, че "специфичната информация за пътувания, особени срещи и т.н. има риск да попадне при недружелюбния Румен Радев".  

"Сега заради прищевка на Борисов и компания ще се отнеме кадрови и финансов ресурс от МВР за прикриване на неудобни връзки на властта!", посочи той.

На ход е Радев

Националната служба за охрана (НСО) остана единствената служба под шапката на президента и сегашният държавен глава даде категорични сигнали, че не е готов на отстъпки. 

Той обаче няма как да спре промените. Дори да ги върне, управляващите могат да ги прегласуват. 

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?