ЕК и Германия се надяват София да "пусне" Скопие до края на годината

Каракачанов: България работи за Русия? Глупости.

Кадър от протест на ВМРО в защита на Гоце Делчев, сн. БГНЕС, архив

България ще блокира пътя на Скопие към Европейския съюз и преговорната рамка на Северна Македония няма да бъде одобрена на  заседанието на Съвета "Общи въпроси" във вторник.

Все още обаче има шансове процесът да се задейства в рамките на германското ротационно председателство на ЕС, което изтича в края на годината.

За да стане това, македонските управляващи трябва да се съобразят с българските изисквания и да подпишат нов документ със София, който да свърши работата на яловия Договор за добросъседство от 2017 година, съобщиха дипломатически източници.

Управляващите в Скопие обаче са поставяни под все по-силен натиск от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, която работи срещу каквито ѝ да е компромиси. Аналогично е и поведението на българското ВМРО. Хората на Каракачанов се готвят да използват "македонската" карта и в предизборната кампания и няма да се откажат лесно от нея. 

В понеделник македонският премиер Зоран Заев бе удостоен в Берлин с приза за човешки права на фондация "Фридрих Еберт" и за пореден път каза, че македонският народ и език се реалност и правото на самоопределение не подлежи на преговори. Заев каза, че София и Скопие трябва да намерят решение и отбеляза, че двете страни споделят обща история.

Заев каза, че Скопие е готово на 100% да започне преговори за присъединяване към ЕС. По думите му процесът ще отнеме между 5 и 10 години.

На церемонията присъства и германският външен министър Хайко Маас, който каза, че в момента се водят интензивни преговори за първата междуправителствена конференция, която да се проведе под германско председателство.

Говорител на Европейската комисия също призова първата междуправителствена конференция за поставяне на началото на присъединителните преговори да бъде свикана възможно най-скоро.

За стане това възможно, необходимо е Съветът на ЕС да одобри единодушно преговорните рамки, отбеляза той, цитиран от БТА.

Не можем да преценим кога това ще се случи. Насърчаваме двете страни да продължат усилията в търсене на решение, допълни говорителят.

След непоследователна политика на правителството през последните три години сега България се озова в деликатната и неудобна ситуация да е единствената държава, която блокира Скопие. Решение, което е безспорно срещу българските национални интереси. 

България настоява добросъседските отношения да бъдат критерий за членството на Северна Македония в Европейския съюз, да се използва официалното конституционно име Република Северна Македония, а не краткото Северна Македония и формулировката за езика да бъде "официалния език" на страната-кандидат, а не "македонския език". Тези български резерви не са отразени в проекта за преговорната рамка, въпреки че София ясно заяви позицията си пред другите страни членки. Скопие пък засега отказва да направи каквито и да е отстъпки.

Каракачанов: Няма информация от Скопие

Вицепремиерът Красимир Каракачанов коментира в понеделник пред БНР, че "от четвъртък миналата седмица няма информация от Скопие". Toй потвърди, че няма ревизия на българската позиция. 

Каракачанов определи коментарите, че България работи за Русия като спира Скопие за ЕС, като "глупости на търкалета".

"Коя руска позиция обслужваме? Идеологията, разработена в Москва!? Скопие провежда руската коминтерновска политика", каза Каракачанов.

"Продължава езикът на омразата, който виждаме всеки ден в медиите". 

ВМРО-ДПМНЕ засилва атаката срещу Заев

Близкият до проруската ВМРО-ДПМНЕ вестник "Вечер" пише, че Заев и външният министър Буяр Османи са отворили кутията на Пандора с приемането на преговори за националната идентичност и националния език на македонците.

Самото приемане на преговори по тези въпроси отваря по-нататъшна релативизация на фактите.

И от българска страна, и от някои европейски държави, и от министър Османи чуваме фразата, че "за договор трябва компромис и от двете страни", което във всеки случай е поражение за македонската нация и език, които не бяха спорни за никого досега от основаването на съвременната македонска държава, пише вестникът.

"Вечер" отбелязва, цитиран от БТА, че македонското правителство и министър Османи събират факти и съвети за изработване на своята позиция от бившия министър от СДСМ Денко Малески, чиито становище е, че македонците са с български корени.

"Малески би могъл да бъде съветник на българската страна, която има същите позиции като неговите, но не и на македонската, която след грешката с отварянето на този въпрос и влизане в преговори по тях сега се старае "да намери общоприемлив компромис".

Малески няма дилема, че македонците са българи, той написа това и в статия през април тази година. В нея той казва, че македонците и българите са били част от един народ, че в СФРЮ македонските власти са селектирали историческите данни и са писали македонци там, където е пишело българи.

"Македонският език съществува от неколкостотин години"

Македонската академия на науките и изкуствата (МАНИ) изрази от своя страна подкрепа за интегрирането на Република Северна Македония в ЕС, но при зачитане на идентичността на македонския народ, пишат днес вестниците "Нова Македония" и "Вечер".

Македонският език и неговите диалектни форми имат и пространствен континюитет (македонските диалекти съществуват и извън границите на днешна Македония) и времеви континюитет (македонският език е съществувал неколкостотин години), се казва между другото в документа, чийто текст вестниците публикуват изцяло.

Периодично с подобни позиции, но в противоположен смисъл, излиза и Българската академията на науките.

"Слободен печат": Заев да не се преструва на приятел на Борисов

"Слободен печат" публикува коментар по темата на Любиша Николовски, който е преведен без редакторска намеса от агенция "Фокус". България многократно призова да се прекрати езикът на омраза в македонските медии.

"Политиците могат да бъдат сдържани пред обществеността, но обществеността не трябва да бъде сдържана от факта, че Македония, очевидно поради противопоставянето на България, няма да получи дата за преговори и няма да стане член на ЕС. И трябва да се примирим с това възможно най-скоро. Ще останем македонци, ще говорим македонски, Гоце ще си остане наш, но няма да станем приятели с българите. Няма защо да се правим на мили, когато очевидно от самото начало (българите) са знаели какво ни подготвят", пише в коментара.

Следователно нито Заев, нито Димитров трябва да се преструват на големи приятели с Бойко Борисов и Захариева, защото те така или иначе вероятно ще напуснат българската политическа сцена.

Но последиците ще останат. Така че грешките от разширяването на ЕС през 2007 г., когато той получи България в своята компания, сега се плащат от Македония. Но последствията ще бъдат поети от самия Съюз, който очевидно в известен смисъл се превръща в "заробена държава" на собствените си принципи и капризите на България, която злоупотребява с тези принципи.

Сега ЕС прилича на немощна стара баба, която може само мълчаливо да се оглежда като един от неговите палави членове и подкопава принципите, които го изграждат от десетилетия. Кой след това ще повярва в Съюза, че той е в основата на европейските ценности, от които се ръководи, и ги изисква като условие от всички, които желаят да се присъединят към него!

Но очевидно вместо фундаменталната Ангела Меркел или непокорния Саркози, сега българката Екатерина Захариева преподава уроци по европейски критерии. С ветото върху Македония България поставя Съюза в слугинска роля, защото преди това, почти единодушно, всички се съгласиха да дадат "пропуск" на Македония през декември.

Захариева, и не само тя, европеизира нейните (български) лични разочарования, поставяйки ги в скута на всички, които "издърпаха" същата тази България от времето, когато най-присъщият критерий в тази страна бяха "три червени", което Захариева вероятно добре помни. Ако забрави отново, ще ѝ се напомни за значителен брой македонци, чиито фамилии завършват на "ов", но не са българи.

А именно, критерият "добросъседски отношения" по време на приемането на нови членове на Съюза от "условие, без което е невъзможно" се превърна в "ултиматум, с който е възможно". Но само еднопосочен. Защото този критерий е инструмент, който може да се използва само от държавите-членки, а не от страните кандидатки за членство в Съюза.

И страни като България могат да злоупотребяват с тази фраза до степен да отрекат цялата нация като условие за членство в Съюза. Ако ЕС се съобразява с такова изкривяване на критериите, които си е поставил, тогава неговите принципи на демокрация и свобода на самоопределение са contardictio in adjecto. Тогава или целият Съюз лъже, или някой в него лъже.

Но може би поведението на България е причината ЕС да съжалява, че е продължил с разширяването през 2007 г., така че за да го спре, той започна да измисля и прилага все по-трудни критерии за членство и накрая, с предложението на Франция, да преразгледа целия процес, то де факто става невъзможно.

Оттук нататък нека европейците задържат България, в която искат "кръг на Саркози", но нека отменят Берлинския процес, защото от утре той няма да струва дори пет пари.

И Балканите! Балканите имат своите недостатъци, но и своите предимства. Не сме ли вратата и пазачът на Европа!, завършва коментарът.

Споделяне

Още по темата

Още от България