ЕС призна сирийската опозиционна коалиция, но не и дипломатически

ЕС смята опозиционната коалиция, която се бори срещу режима на сирийския президент Башар Асад, за законен представител на стремежите на сирийския народ, предаде Франс прес "ЕС смята коалицията за законен представител на стремежите на сирийския народ" след срещата на външните министри от съюза, провела се в Брюксел.

Министрите изразиха желание "коалицията да продължи да работи при съблюдаване на принципите на човешките права и демокрацията, с участието на всички опозиционни групи и всички сектори на сирийското гражданско общество. ЕС е готов да подкрепи новата коалиция в тези усилия и в отношенията ѝ с международната общност", се казва в приета от министрите заключителна декларация.

Външните министри на ЕС обаче не предложиха дипломатическо признаване на коалицията, защото това може да се решава само от всяка страна поотделно. Все пак признаването на коалицията като законен глас на сирийския народ е важна стъпка към приемането ѝ от Запада, отбелязва Асошиейтед прес.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън заяви, че външните министри са избрали формулировка, "с която са съгласни всички страни в ЕС".

Предложението на Франция новата опозиционна коалиция да бъде призната "за единствения законен представител на сирийския народ" не е било прието. Приемането на предложената от Париж формулировка би означавало, че ЕС прави окончателен избор на чия страна да застане в сирийския конфликт и в известен смисъл би позволило впоследствие да се пристъпи към оказване на всестранна подкрепа на сирийските бунтовници.

Повечето представители на сирийската опозиция подписаха на 11 ноември в Доха споразумение за учредяване на нова опозиционна коалиция с цел водене на единна борба срещу режима на Башар Асад. Ислямистките групировки, които също участват в бунта срещу режима в Дамаск, обаче отказаха да признаят новата опозиционна коалиция. Тринайсет от тях създадоха обединен фронт, който едностранно обяви "ислямска държава" в Алепо, предаде Асошиейтед прес. Според агенцията това е признак за сериозно разцепление сред противниците на режима на президента Башар ал Асад.

Вероятността ислямистите да вземат превес в сирийската опозиция е една от причините Западът засега да се въздържа от ангажименти за доставка на оръжие и военна техника, посочва АП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят