Европа на мушката на Марин Льо Пен

Марин Льо Пен и Еманюел Макрон

Преди две години тя бе победена от Еманюел Макрон на втория тур от президентските избори. Днес, в навечерието на европейските избори в неделя, Марин Льо Пен, оглавяваща френската крайна десница, усеща попътен вятър в платната.

"Сега всичко е различно", изтъкна тя миналата седмица пред АФП в своя кабинет в Националното събрание, където бе избрана през 2017 г.

"Останали бяхме твърде самотни на европейската сцена, без ничия помощ, за да променим отвътре този Европейски съюз, без нито един съюзник. За няколко месеца обаче цяла поредица политически сили впечатляващо се развиха с нова мощ", с радост отбеляза Льо Пен, на чието бюро се мъдреха електронната ѝ цигара и една книга - "10 + 1 въпроса за Европейския съюз".

И наистина, от година и половина насам партии, споделящи позициите ѝ срещу имиграцията и срещу ЕС, се включиха в правителствата в Италия и Австрия, печелейки същевременно позиции в парламентите от Берлин до Стокхолм, дори в Мадрид.

Във Франция обаче Еманюел Макрон и партията му "Република, напред" попречиха на популистите да вземат властта през 2017 г. - Националният фронт (НФ) и кандидатката му още не са забравили горчивото си поражение.

След това НФ се реорганизира - прекръсти се на Национален сбор (НС), поразкраси основополагащите си документи, загърби идеята за излизане от ЕС (тоест за "Фрекзит") и от еврозоната, издигайки лозунга за промяна на институциите отвътре.

"Съобразихме се с мнението на французите. Те ни заявиха, че не искат да се откажат от еврото - това обаче не значи, че няма как да го подобрим", обяснява внезапната смяна на курса Марин Льо Пен.

Но вчерашният противник си остава противник и днес - 50-годишната националистка разчита да превърне европейските избори в референдум срещу Макрон.

"Ако излезе начело, Еманюел Макрон естествено ще почерпи оттук илюзорна легитимност, за да мине, по думите му, към второ действие на петгодишния си мандат . . . Аз пък казвам на французите: спъвайте го, умолявам ви! И дори - спрете го, като гласувате за единствената листа, способна да победи листата на Еманюел Макрон", казва Льо Пен, докато 41-годишният президент изглежда се е съвзел от шестмесечните антиправителствени демонстрации на "жълтите жилетки".

Близък бой

Според проучванията за Национален сбор се канят да гласуват между 22 и 24 процента от французите - така партията леко изпреварва "Република, напред" и нейния центристки съюзник "Демократично движение" (МоДем).

По данни от последната анкета на Ипсос, огласени в понеделник, НС и листата на президентската партия, съюзена с МоДем, вървят почти наравно с 23,5 и 23,0 на сто от евентуалните гласове.

На европейско равнище крайнодесните националисти би трябвало да отбележат напредък на изборите от 26 май, при все че може да изгубят точки заради австрийския скандал (крайнодесният вицепремиер на страната бе принуден да подаде оставка, след като видеозапис показа, че е готов да се компрометира чрез контакти с Русия).

Според Марин Льо Пен групата, към която спада НС - "Европа на нациите и свободите", се очаква да получи между 80 и 120 от общо 751 места в европарламента. Анкети ѝ предричат четвърта позиция с около 70-80 места, двойно повече от сегашните.

"Това не се е случвало никога, значи става дума за нещо историческо, но промени ще има не само в Европейския парламент. Едно вече е сигурно - че (. . ) това налудничаво препускане на Европейския съюз към федерализъм е спряно", казва със задоволство французойката.

Въпреки уверения си тон тя признава, че все още има политически рискове за партията ѝ. Авторитетът ѝ пред собствените ѝ съпартийци пострада от президентската надпревара след разкритикуваната ѝ кампания между двата тура.

"Естествено ще бъда разочарована", ако листата на НС с един 23-годишен младеж за водач - Жордан Бардела, не се класира начело, добавя тя.

През 2014 г. Национален фронт взе 25 на сто от гласовете. Дали резултатът на НС ще е по-лош?

Марин Льо Пен срещна впрочем трудности, търсейки съюзници, въпреки мечтите си - подкрепени от Стив Банън, стратега на Доналд Тръмп - да създаде паневропейска "супергрупа" от крайни националисти.

По БТА

Споделяне
Евроизбори 2019

Общо 27 формации са регистрирани за участие на предстоящите евроизбори на 26 май: 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати.

Вече е ясно под кой номер са подредени в интегралната бюлетина.

За всеки кандидат в листите на партиите и коалициите може да се гласува с преференция.

За първи път в бюлетината за тези избори партиите са с номера до 100, а преференциите започват от 101.

Партиите, коалициите и инициативните комитети, заедно със списъка на кандидатите за всяка формация, са публикувани на сайта на Централната избирателна комисия.

Списъкът на 3000-те секции, в които ще има машинно гласуване може да бъде изтеглен от тук.

Избирателите могат да проверят в коя секция трябва да упражнят правото си на глас по няколко начина.

Решено е и в кои държави извън България ще има секции за гласуване.

Още по темата

Още от Евроизбори 2019

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?