"Газпром" не хареса транзитните такси по "Турски поток" у нас

В петък тръгва събирането на обвързващи оферти за 90% от капацитета и за строежа на тръбата за 2.2 млрд. лв.

"Газпром" не хареса транзитните такси по "Турски поток" у нас

Руският доставчик на газ "Газпром Експорт" не хареса разчетите на "Булгартрансгаз" за размера на транзитните такси по планираната да се изгради у нас инфраструктура на тръбата на "Турски поток" до Европа. Това стана ясно по време на общественото обсъждане в енергийния регулатор в сряда на подготвените от българския държавен газов оператор правила за провеждане на третата фаза на пазарния тест за интереса на търговци на газ да ползват бъдещия газопровод до Сърбия. В нея се очаква да постъпят обвързващи оферти от кандидат-транзитьори, с които да се сключат договори за 90 на сто от капацитета на тръбата и на тяхна база да се прецени  рентабилен ли е той и да се вземе решение за строежа.

Плановете са процедурата за пазарния тест да се обяви на 21 декември, заедно с обществена поръчка за проектиране, доставка на материали и изграждане и въвеждане в експлоатация на разширението на газопреносната ни мрежа, което реално включва "Турски поток". Поръчката за изграждането на линейната част на проекта ще е за 2.2 млрд. лв., съобщи енергийният министър Теменужка Петкова и припомни, че към изпълнението ѝ ще се пристъпи само при достатъчно договори за пренос на газ и при осигурени заеми за строежа от "Булгартрансгаз" (БТГ). За изграждането на компресорни станции ще има друга поръчка. Общо вложението на БТГ се оценява на около 2.8 млрд. лв., от които 2.33 млрд. лв. ще са заеми.

Руснаците искат намаляване нормата на възвръщаемост

Представителят на "Газпром Експорт" Дмитрий Грачов посочи пред Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), че заложената в проекта норма на възвръщаемост на инвестицията от 8.86 на сто е висока и би трябвало да се намали.

Реално тази норма определя размера на транзитните такси, които са по-високи от  плащаните досега от "Газпром" за преноса през българската транзитна мрежа до Турция, Гърция и Македония.

"Нормата на доходност е завишена, което води до по-високи тарифи, тъй като всичките разходи по съставянето на газопреносните мощности ще бъдат покривани за сметка на дългосрочното резервиране на мощностите от участниците в процедурата. Доходите над установената норма на доходност следва да служат като източник за компенсация на високата тарифа за транспортирането на газа за участниците, резервирали мощностите на дългосрочна основа. Това ще позволи да се увеличи икономическата привлекателност на проекта", посочи шефът на отдел "Логистика" в "Газпром Експорт".

Според Грачов ако се свали нормата на възвръщаемост, проектът ще стане по-привлекателен за транзитьорите, а БТГ би могла да си избие инвестицията чрез сключване на повече договори за пренос за по-дълго време. Той поиска още да няма финансови обезпечения за кандидатите в доказано добро финансово състояние в обвързващата фаза на пазарния тест, защото това било излишен товар. Представителят на "Газпром" предложи още споровете по бъдещите договори за  транзит да се разглеждат в София или в Москва. Грачов все пак потвърди и пред регулатора готовността на неговата компания да участва в процедурата, а решението щяло да се вземе след официалното публикуване на правилата и условията на пазарния тест.

Плановете са това да стане на 21 декември, а кандидатите за участие ще могат да се регистрират до 11 януари 2019 г. и да внесат изискваните за целта банкови гаранции според интереса им към обемите капацитети. На 15 и 16 януари ще се приемат офертите за резервиране на минимум 10 хил. кВвтч дневен капаците на годишна база за период от 15 години.  Ако няма кандидати или са недостатъчни, ще се обяви нов етап за кандидаствани, но при други условия от 21 до 25 януари 2019 г., а при недостатъчно оферти и в нея – третата последна фаза ще се състои от 28 до 31 януари 2019 г. Ако и след това няма интерес, пазарният тест ще се прекрати, но след допълнително проучване ще може да се възобнови.

"Газпром" вече е участвал в първите фази на пазарния тест

Изглежда обаче нещата ще се решат още на първия тур от пазарния тест. Изпълнителният директор на БТГ Владимир Малинов посочи пред журналисти, че в първите две фази на теста вече "Газпром" е участвал, а във втората – и още четири компании, чиито имена той не пожела да съобщи, тъй като имало клауза за конфиденциалност, а и офертите им били необвързващи и ако се обявят кои са сега, това може да попречи на техни бъдещи търговски планове.

Малинов не каза дори дали българският газов доставчик "Булгаргаз" е заявил капацитет, макар реално дружеството да няма друг избор при спиране на руските газови доставки от Север на Юг за Балканите през Украйна и Румъния, каквито са обявените намерения на "Газпром" от януари 2020 г. Н обсъждането беше изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов, но и той не разкри повече по темата, а само каза, че дружеството ще проучи възможностите след оповестяването на пълната документация на процедурата, за да реши дали да участва в нея или не.

Възможно е да не се договорят и всички предлагани 90% от тръбата

Петкова обеща след приключването на третата фаза на пазарния тест да бъдат обявени ползвателите на бъдещата тръба. От думите на Малинов пък стана ясно, че е допустимо и да не се сключат договори за всички предлагани сега за резервиране 90 процента на техническия капацитет на газопровода.  Не се разбра обаче колко и минималният капацитет, за който се търсят договори.

"В процедурата ще бъдат обявени 90 на сто от техническия капацитет и за входната, и за изходната точка на газопровода. Останалите 10 на сто ще се търгуват през европейската платформа за резервиране на капацитет на краткосрочна база. Там ще се предлагат и онези обеми, които не се резервират",  каза шефът на "Булгартрансгаз".

И той, и министърът увериха, че по този начин напълно се спазват европейските правила за допускане на трети страни до бъдещия газопровод и не се очаква да има пречки пред реализацията на проекта.

"В момента България е стиковала с ЕК концепцията за газов хъб. Тази концепция е съвместна и одобрена от Европейската комисия и Европейската комисия стои зад нея. В тази концепция влиза сегашното разширение за газовата инфраструктура и създаването на газова борса.  Въпросът трябва да се разглежда комплексно, не като отделен различен проект, а част от концепцията, одобрена от ЕК", посочи Петкова.

Петкова: Ако следваме правилата, какво може да каже ЕК?

"Брюксел казва: Нека да видим дали се спазват правилата. Да видим дали спазваме правилата! В рамките на третата фаза може да се резервира капацитет и от други участници (не само "Газпром"). Ако следваме правилата, какво може да каже ЕК?. Никой не си прави илюзията, че могат да бъдат заобиколени, нарушени или неспазени правилата на ЕК. Стари грешки няма да повтаряме", заяви Петкова.

Малинов пък акцентира върху това, че КЕВР разглежда и одобрява правилата за пазарния тест, което по думите му е е гаранция, че те отговарят на регулаторните изисквания и на България, и на ЕС.

Председателят на енергийният регулатор Иван Иванов обяви, че до края на работния ден в сряда ще се приемат становища по процедурата, които ще бъдат разгледани на закрито заседание на комисията на 21 декември. След което се очаква одобряването им и обявяване на теста.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес