Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ГЕРБ изпадна в шизофрения около бламирането на правосъдния министър

Борисов обяви пълна подкрепа за Христо Иванов, който предупреди, че атаките няма да го спрат

16 коментара
ГЕРБ изпадна в шизофрения около бламирането на правосъдния министър

ГЕРБ изпаднаха с шизофренна ситуация и минаха в режим на оправдания, след като депутатите им, под очевидна диктовка на главния прокурор, бламираха правосъдния министър Христо Иванов със свой законопроект за съдебната власт, в резултат на което министърът обяви още по-категорично, че няма да отстъпи от плановете си за радикална съдебна реформа.

"Ако някой иска оставката ми, да я вземе директно. Оставам да работя и да реализираме реформата", заяви той, цитиран от "Дневник", в четвъртък вечерта, часове след като депутати от ГЕРБ начело с председателя си Цветан Цветанов внесоха изненадащо собствени промени в съдебния закон, без да изчакат проекта, който все още се подготвя в Министерството на правосъдието (МП).

Едновременно с това главният прокурор Сотир Цацаров изведе хората си от работната група към МП и даде да се разбере, че проектът, който се пише под ръководството на Христо Иванов, не се подкрепя от прокуратурата.

Борисов: Христо Иванов има моята пълна подкрепа. Продължаваме напред!

Кризисният ден приключи с изявление на премиера Бойко Борисов във Фейсбук, че стои зад министъра си: "Правосъдният министър Христо Иванов има моята пълна подкрепа. Всяка парламентарна група и всеки депутат има право да дава своя принос и своите идеи по важните въпроси. Няколко дни подред с Христо работихме активно по проекта за промени в ЗСВ, който Министерството на правосъдието трябва да изработи до Великден. Това ще бъде инициативата на Министерския съвет. Продължаваме напред!"

Премиерът е дал подкрепа и за законопроекта на ГЕРБ

Борисов обаче е дал благословия и на законодателната инициатива на депутатите си, възприета като бламиране на подкрепяния от него министър. Цветан Цветанов информира, че поправките са съгласувани с премиера. Тази тема е обсъждана с политическото ръководството на партия ГЕРБ "в лицето на председателя на партията в последните няколко седмици", заяви той в петък сутринта пред репортери в НС.

"Ние сме заявили категорично, че ние ще подготвим пакет от законодателни промени, които ще бъдат част от целите, които са заложени, по мерките за стратегията за съдебната власт", заяви още Цветанов. Това не отговаря на истината, тъй като досега ГЕРБ никога не са казвали, че възнамеряват да внасят такива промени.

Радан Кънев: Няма бламиране на министъра, а има бламиране на премиера

"Ако приемем, че внесените от ГЕРБ промени в Закона за съдебната власт са бламиране, то е бламиране на премиера, а аз искрено вярвам, че в групата на ГЕРБ подобна смелост няма", заяви от своя страна Радан Кънев, съпредседател на Реформаторския блок, от чиято квота е министър Христо Иванов. "Всяко действие на разумни хора е умишлено действие, така че естествено, че е умишлено, просто аз смятам, че мотивът е кой пръв да си припише нещо, което никой не може да отнеме на Христо. Несериозно е", каза Радан Кънев по повод законопроекта на ГЕРБ.

Съпредседателят на РБ изпреварващо очерта дилемата, пред която според него се изправя ГЕРБ – или подкрепя проекта на Христо Иванов, който ще бъде внесен от правителството, или оттегля подкрепата си от правителството.

"И аз, като лидер на група, която подкрепя правителството, ще гласувам за законопроекта на МС или ако не го одобрявам, ще оттегля подкрепата си за правителството. Ако някой не харесва проекта на МС, той бламира правителството и премиера Бойко Борисов, а не Радан Кънев и Христо Иванов", заяви Кънев, който не коментира дали РБ би напуснал коалиционното правителство, ако ГЕРБ не гласуват проекта на МС във вида, в който е внесен.

ГЕРБ хем подкрепят министъра, хем внасят алтернативен проект

Внесените от ГЕРБ промени не са бламиране на правителството, побърза да увери Цветанов.

Заглавията в медиите за бламиране на правосъдния министър, възприеман от ЕС като гарант за истинска съдебна реформа, явно са притеснили партията мандатоносител.

"Няма абсолютно никакво напрежение. Стоим твърдо зад промените и реформите, които ще се предлагат от министъра на правосъдието. Смятам, че министър Иванов трябва да бъде подкрепян във всичко това, което предлага като законодателни промени, но недейте да смятате, че по този начин ние ще ограничим възможността парламентарната група на ГЕРБ да участва активно в законодателството и да внася съответните законодателни пакети", коментира Цветанов.

Нито той, нито съпартиецът му Данаил Кирилов, който е шеф на правната комисия, не можаха да дадат ясно обяснение, защо, след като подкрепят министъра, са внесли законодателни промени, които се разминават с негови ключови идеи за реформата, но пък повтарят мотамо исканията на прокуратурата и на практика запазват неограничената мощ на ръководителя ѝ.

Цветанов отрече текстовете им да са синхронизирани с прокуратурата и коментира внесените промени като проявата на активност и провокиране на смислен дебат.

По думите му ГЕРБ ще изчака внасянето на правителствения законопроект и тогава ще бъдат направени съответните обсъждания и отделните проекти ще бъдат подложени на гласуване.

Христо Иванов: Това е елемент от мача в парламента, не е атака срещу мен

"Това е елемент от мача в парламента, депутатите на ГЕРБ очевидно искат да отбележат силна точка по темата съдебна реформа и всяка парламентарна група започва да търси своя принос", бе интерпретацията на министър Иванов в петък пред БНТ.

"Съревнованието е партийно, не е атака срещу мен. Внасянето на законопроекта е елемент от мача в парламента. Депутатите от ГЕРБ явно искат да отбележат точка, тъй като АБВ преди това внесоха законопроект за електронното правосъдие", коментира той.

Попитан вижда ли бламиране на премиера Борисов от страна на Цветан Цветанов, правосъдният министър каза: "Не виждам в този сюжет бламиране. Депутатите от ГЕРБ имат право да търсят изява, но нищо повече не се е случило".

"Атаките няма да ме спрат. Ножът наистина е опрял до кокала"

"След снощната подкрепа от страна на премиера се вижда, че дефектът става ефект. Пътят на съдебната реформа няма да е лесен. С всяко по-решително действие атаките ще се засилват. Атаките обаче няма да ме спрат. Ножът наистина е опрял до кокала. За да направим съществени промени, трябва да има промени в Конституцията“, каза още Христо Иванов.

И заяви, че е "страшно амбициран" правителството да доведе съдебната реформа до край. "Предложенията на главния прокурор отдавна са на масата, още от октомври. Сега обаче им се обърна внимание и ще започне дискусия по тях", допълни той.

Министърът обяви, че след Великден ще бъде готов подготвяният от работна група към МП проект за нов Закон за съдебната власт, който ще бъде по-задълбочен и обхватен от предложения от депутатите на ГЕРБ.

Той посочи, че не се чувства сам срещу всички и че има подкрепата както на премиера, така и на съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев.

"Вчера имах няколко разговора с премиера, ние наистина сме в много тесен контакт", посочи Иванов и допълни: "По-ясна подкрепа от това не виждам – че проектът на Министерския съвет ще е този, който ще предложи Министерството на правосъдието".

Радвам се, главният прокурор избра да си внесе тезите през групата на ГЕРБ

На въпрос за очевидните прилики между внесения от депутатите на ГЕРБ проект и тезите на прокуратурата, Иванов отговори: "Аз се радвам, че главният прокурор избра да ги внесе през тази група, защото има нужда от повече дебат по тях. Най-малко дискутираните предложения са тези на главния прокурор, но те сега ще могат да се дискутират и да ги надграждаме".

Напускането на работната група по съдебната реформа от представители на прокуратурата Иванов обясни с това, че няма голяма работна група, в която в даден момент да не стига до ескалиране на напрежението. Все пак той не прие аргументите на прокурорите като обясни, че те първо са казали, че не е даден проект, по който да се работи, а когато е бил даден са се оплакали, че им е "спуснат" текст.

Той определи отношенията с представителите на прокуратурата в работната група като "разгорещено сътрудничество".

Правителството стои зад проекта на правосъдния министър за съдебна реформа, декларира и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова пред Нова телевизия.

Другият вицепремиер – Меглена Кунева, обяви същото и напомни, че правителството и парламентът вече са приели актуализираната стратегия на Христо Иванов в тази посока.

"Това е, което ни държи. Не беше леко, но стигнахме до този консенсус. Това е посоката и тя ни обвързва", добави Кунева, която заедно с министъра на правосъдието представи проект за нов антикорупционен орган.

"Всъщност се чувствам доста окуражен", коментира и самият Иванов, уточнявайки, че преди две години "никой не беше чувал за идеята за разделяне на ВСС, а сега се надпреварват, кой да я предложи".

В отговор на въпрос на Mediapool как оценява факта, че главният прокурор Сотир Цацаров изтегли представителите си от работната група в правосъдното министерство, подготвяща предложения за промени в Закона за съдебната власт, той заяви: "Оценявам факта, че някакви хора са напуснали някаква група, като несъществен".

По повод коментара на Радан Кънев, че изненадващото внасяне на отделен законопроект за промяна на ЗСВ от ГЕРБ е "политическа победа на правосъдния министър", Иванов посочи, че "не може да се говори за бламиране или за победа".

"Ще се чувствам политически победител, когато приемем адекватно законодателство, уреждащо съдебната реформа", обобщи правосъдният министър, добавяйки, че дотогава не иска да обръща внимание на "сплетни и бури в чаша вода".

Изненадващо, РБ не излезе с по-ясна позиция срещу явните заявки за саботиране на проекта на Христо Иванов в парламента, след като ГЕРБ дава силен знак, че приема за свои идеите на Цацаров и ВСС за съхраняване на статуквото.

Според Радан Кънев законовите поправки на ГЕРБ били голям комплимент към правосъдния министър. Кънев обясни, че има забавна надпревара в парламента да постъпват идеи, в които министър Иванов дълго е убеждавал всички останали. АБВ дръпнаха спусъка и ГЕРБ се затичаха след тях, това са по-скоро забавни, не са проблем, всички стоим зад едни и същи идеи, заключи оптимистично той.

Всъщност онова, което е поставено под риск, не са предложенията за по-леките промени, които биха устроили почти всички, а задълбочената реформа, която би преобърнала статуквото.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

16 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. И какво от това
  #16

  Най-лошото е, че докато ГЕРБ не източат държавата за десетки миларди за още няколко банки, като КТБ, матРялът няма да се усети какви всъщност хора го упрвляват.

 2. Oanis
  #15

  Хубаво е, че има прекалени оптимисти.Несподелям оптимизма, защото фактите сочат друга посока. Биографията, мислите и действията на Борисов, показват една тежка обвързаност с престъпният сват. Първият му мандат- въпреки заклинанията- доказа, че престъпните структори т.е. мафията ще имат спокойствие под неговата власт. Досиетата на прехода са негово достояние, но именно поради това, че е един от тях, разбойниците го държат на власт, убедени че наново ще ги измъкне и запази олигархично-мутренският

 3. Филка Русофилка
  #14

  Онзи ден Центърът за опорни точки съобщи на масмедиите си, че Борисов щял да бламира кабинета си в лицето на правосъдния си министър. По всички каналета и радиоточки червените и ОФ-тролове започнаха радостно обсъждане на „новината”, тъй като с 1 удар се убиваха 2 заека – хем кабинета бламиран, хем - съдебната реформа. После се оказа, че Борисов пак ги преметнал. В такава ситуация и Центърът за опорни точки ще изпадне в шизофрения, та какво се чудим на масмедиите му.

 4. Milev
  #13

  И сега става съвсем ясно, че Борисов не разбира от материята. Да си мълчи и да разправя смешки. Все пакнавреме се съпикясва.

 5. Kiril Kovatchev
  #12

  Противно на всякаква логика главния герберковец подкрепя два взаимно изключващи се законопроекта. Така който и да надделее главния все ще е победител. Очевдино това е което вълнува най-много човека от народа от Банкя. Да се очаква от него да провежда каквато и да е сериoзна последователна политика на реформи е просто несериoзно. От бае ви Бойко може да се очаква сладка следобедна дрямка, да си рита мачлето и какво и да става той все ще е отгоре.

 6. Антон
  #11

  Ама така ще ги наритат, така ще ги наритат, че от Радан Кънев и Христо Иванов ще останат само парцали.
  Определено и двамата, ги приемам за некорумпирани хора с почтени намерения. Но Кънев, ако продължава с неглижирането на високо и безцеремонно вдигнатия среден пръст от Групировката, е на път да се превърне в много по-лошо нещо от слаб политик, какъвто май се очертава. За съжаление.
  Не може със свенлива усмивка, да се обясняваш пред камери, във Фейсбук(?!?...) - ама ние не сме съгласни, ама ние това,...ние

 7. Alex
  #10

  Един от основните проблеми на правосъдната ни система е "Голямата гнила ябълка" - Цацаров! До момента всичките му действия са били в ущърб на държавата и гражданите и в полза на кукловодите (КОЙ)...

 8. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #9
 9. Alex
  #8

  Един от основните проблеми на правосъдната ни система е "Голямата гнила ябълка" - Цацаров! До момента всичките му действия са били в ущърб на държавата и гражданите и в полза на кукловодите (КОЙ)...

 10. анита хегерланд
  #7

  Това не е шизофренна ситуация, а борба за власт вътре в партията. Набират "индивидуални точки" за предстоящите избори.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.