ГЕРБ оттегля ключови свои промени в НПК

ГЕРБ оттегля ключови свои промени в НПК

ГЕРБ ще се откаже от част от промените в Наказателно-процесуалния кодекс, първоначално представени като опит за преодоляване на формализма в наказателния процес, научи Mediapool в четвъртък. След седмица правната комисия ще гледа проекта на правосъдното министерство и очакванията са да отпадне ключовият текст, с който трябваше да се даде право на разследващите полицаи да свидетелстват пред съда.

Предложението на министерството предизвика критиките на редица юристи от неправителствения сектор. Според адвокат Михаил Екимджиев от "Асоциация за европейска интеграция и човешки права" не трябва да се дава право на разследващите да преодоляват дефектите в своите актове и протоколи със свидетелски показания. Правосъдният министър Маргарита Попова от своя страна защитаваше проекта си с аргумента, че в повечето европейски държави разследващите полицаи могат да бъдат използвани и като свидетели.

По време на дискусията в работната група за промените в НПК е натежала тезата на критиците на това предложение, разказаха пред Mediapool участници. От МВР също са заявили, че дознателите в системата са достатъчно натоварени, за да им бъде вменено задължението да се появяват и като свидетели по делата.

Значителни корекции ще претърпи и идеята за назначаване на запасен адвокат по дела с голямо обществено значение. В приетия на първо четене проект министерството предлага наблюдаващият прокурор да назначава адвокат на обвиняемите в рамките на досъдебното производство, а съдът да прави това в съдебната фаза. Обявената цел е да се намалят делата, по които има забавяния заради неоправдано отсъствие на адвокати.

Експерти обаче заявиха, че така се нарушава правото на защита на обвиняемите. Очаква се депутатите да оставят фигурата на "запасния адвокат", но да отнемат правото на прокуратурата и съда да ги назначава. По делата, които се считат за особено важни, обвиняемият ще трябва да посочва сам "запасен защитник", който ще е на повикване.

Промените в НПК вече минаха на първо четене в парламента, но само с гласовете на ГЕРБ и "Атака". От Синята коалиция гласуваха "против", като посочиха, че има голяма съпротива от професионалната общност.

БСП и ДПС прогнозираха, че прилагането на новите разпоредби ще доведе до серия от дела пред Европейския съд по правата на човека. Те атакуваха основно фигурата на "запасния адвокат" и правото на полицаите да свидетелстват пред съда.

Това е поредна ключова законодателна инициатива на ГЕРБ, която най-вероятно ще бъде основно ревизирана заради критиките на опозицията и неправителствените организации. Преди това така се случи със Закона за електронните съобщения, с данъка върху хазарта, мораториума върху генно-модифицираните организми и други.

Споделяне

Още по темата

Още от България