Горанов: Без новия дълг няма да можем да си плащаме сметките

Владислав Горанов, сн. БГНЕС

Финансовият министър Владислав Горанов заяви в събота, че ако депутатите не ратифицират договора за обслужване на бъдещия нов дълг, няма да има как да си плащаме сметките. Той каза, че очаква ратификацията да се случи още тази сряда в парламента.

"Аз предполагам, че още в сряда ще мине гласуването по ратификацията на този договор”, каза Горанов пред Дарик радио.

АБВ и Патриотичният фронт дадоха сигнали, че биха се съгласили с ратифицирането на контракта, ако сумата на дълга за трите години покрива само плащането на стари задължения, т.е. бъде намалена на 6 млрд. евро.

Горанов разясни, че договорените такси с посредниците са в пъти по-ниски от тези при предишни подобни споразумения и се плащат само, ако се вземе кредит и то до големината му, т.е. те са пропорционални на размера на емисията. "Целта на дългосрочното планиране беше да покаже, че българското правителство има стратегия и инструментариум, с които да финансира големите обеми падежиращ в следващите три години дълг и дефицитите, които не са предопределени, но са посочени в тригодишната бюджетна прогноза”, обясниГоранов.

”Пропагандната машина на опозицията почти успя да внуши, че в момента се поема дълг. Лошото е, че материята е относително сложна технически. Голяма част, дори от колегите от ГЕРБ, не могат да разберат, че не говорим за поемане на дълг. Тук говорим за дългосрочно наемане на консултанти. Това е международен договор, който по силата на Конституцията трябва да бъде ратифициран”, коментира Горанов.

Той каза още, че правителството стои твърдо зад предложението си, което по думите му е разумно.

”Годишният лимит за дълга, така е и по закона за държавния дълг, се определя ежегодно с годишния държавен бюджет. Това, което обяснявах дълго, е, че всъщност нищо не е предрешено. Трябва да сме наясно, че този договор по никакъв начин не обвързва нито правно, нито финансово българската държава и не предрешава дали ще се взима”, обясни Горанов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес