Мария Габриел единодушно одобрена от комисиите в ЕП за еврокомисар

Мария Габриел по време на изслушването в ЕП. Сн. БГНЕС

Мария Габриел получава единодушното одобрение на комисиите на Европейския парламент по култура и образование, и по индустрия, изследвания и енергетика, съобщи във вторник председателят на групата на Европейската народна партия в ЕП Манфред Вебер.

Преди това ръководствата на двете парламентарни комисии обсъдиха на закрито заседание снощното изслушване на Габриел, предложена за еврокомисар по младежта и иновациите в Европейската комисия под председателството на Урсула фон дер Лайен. Още след изслушването снощи председателите на двете парламентарни комисии изразиха задоволство от представянето на българския еврокомисар, припомня БТА.

На 17 октомври се очаква общата оценка на ЕП за кандидатите за еврокомисари. Предвижда се на 23 октомври целият състав на новата ЕК да бъде гласуван от евродепутатите в Страсбург.

По време на изслушването Габриел отговори на общо 50 въпроса в рамките на близо три часа. Тя започна обръщението си на български език.

"Радвам се, че много от инициативите му в предишния ресор с този може да получат ново измерение. И вярвам, че в следващите часове в диалог ще набележим нови идеи, средства и инструменти за нашите научни изследователи, за иноваторите, за университетите, за учителите, за спортистите, за младите хора, за творците", каза Габриел, цитирана от БНР.

Тя изрази подкрепа за тройно увеличение на бюджета на ЕС за научни изследвания и образование - средства, които по нейните думи не са разход, а вложение в бъдещето. Габриел настоя за повишаване на заплатите на европейските учени и отбеляза, че на основата на тяхната работа може да се постигне стремежът на ЕС за природосъобразен живот. Политиката не трябва да бъде за сметка на социалната справедливост, отбеляза Габриел по повод енергийния преход.

Еврокомисарят посочи, че 10 на сто от брутния вътрешен продукт на ЕС се дължат на космическите технологии. "Ще закъснеем безвъзвратно, ако не използваме сега възможността да инвестираме в образованието и научните изследвания", каза Габриел. Допълни, че ще работи за "осребряването" на европейското познание.

Изрази подкрепа за академичната свобода, включително за начините на финансиране на висшите училища. "Ако искаме да убедим младите да останат в своя регион, трябва да им дадем перспективи", добави тя.

Според нея трябва над държавите от ЕС да бъде оказан натиск, за да осигурят участието на всички граждани в образователната система, включително сред малцинствата. "Необходимо е да се работи с общностите и родителите", предложи Габриел по повод образованието на ромите.

В заключение Мария Габриел разказа на евродепутатите накратко историята на химна на българската просвета "Върви, народе възродени" и рецитира част от стиховете на Стоян Михайловски, което бе посрещнато с аплодисменти от членовете на ЕП. Тя посочи, че възприема като не като недостатък, а като предизвикателство това, че бъдещите ѝ задачи включват едновременно образованието, културата, младежта, спорта и научните изследвания. Културата винаги ще бъде на най-челно място в дневния ми ред, заяви Габриел.

В отиващата си Европейска комисия тя отговаряше за дигиталната икономика.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?