Мохамед ел Барадей: Лидерите на "Мюсюлманските братя“ са бандити

Мохамед ел Барадей

"Лидерите на "Мюсюлманските братя“ говорят като Мубарак. Тези момчета са бандити, те използват точно същата тактика както предишната власт, въпреки че носят бради.“ Това заявява един от неформалните лидери на египетската опозиция и бивш директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Мохамед ел Барадей в интервю за списание "Форин полиси“. Тя остро критикува Съединените щати за мълчанието им пред лицето на нарастващите автократични тенденции в ислямистката организация.

За египетската опозиция моментът е критичен: тя внезапно се оказа под ударите на враждебно настроения към нея президент и силно притеснена от проекта за конституция, който по нейно мнение няма да защитава основните права на човека, отбелязва американското издание.

Интервюто е взето по време на първата част от провеждащия се референдум по проекта за нова конституция, съставен в общи линии от "Мюсюлманските братя“.

Кореспондентът на "Форин полиси“ пише, че по мнението на ел Барадей в този документ са "объркани законът и моралът“. Неофициалните резултати от първи тур на гласуването показват, че 56,5% от египтяните са дали гласа си за тази конституция, но според ел Барадей тези цифри са резултат от "масови фалшификации“.

"Хората гласуват против групата, която според тях се стреми към властта без да е решила все още нито един от въпросите, вълнуващи египтяните: препитанието, здравеопазването, образованието, осигуряването на жилище“, казва египетският политик.

Списанието цитира мнението и на други опозиционни политици, както и на правозащитната организация "Хюман райтс уоч“, които осъдиха мъглявите формулировки и липсата на защита за правата на човека и особено на жените в новия конституционен проект.

Ел Барадей е разтревожен най-много от това, че новата конституция не установява "общ език“ за различните групи в египетското общество, което гарантира нестабилност в бъдеще.

Ел Барадей и неговите съюзници ще имат още една възможност да ограничат доминацията на "Мюсюлманските братя“ - парламентарните избори, които трябва да се проведат след два месеца. Попитан дали опозицията ще успее според него да събере мнозинството гласове, Барадей отговаря с фраза на Барак Обама: "Да, както се казва, ние можем!“.

Същевременно Германия отложи отписването на египетски дълг и по-нататъшната икономическа помощ за Кайро заради опасения за развитието на демокрацията в страната, съобщи Дойче веле. Германският министър на икономическото сътрудничество и развити Дирк Нийбел обясни, че в Египет е възникнала заплаха от възстановяване на диктаторския режим на Хосни Мубарак, но начело с друг човек.

Германските власти са отменили насрочените за средата на месеца преговори за по-нататъшната помощ за Египет. Досега Германия всяка година оказва на Кайро финансова помощ, а през май 2011 г. обяви, че ще опрости 240 милиона евро египетски дълг.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?