Египет се сдоби рекордно бързо с нова конституция, която плаши правозащитниците

Конституционната комисия, натоварена с изготвянето на новата египетска конституция, приключи тази нощ нейното гласуване след обсъждане на всеки член от проекта поотделно. Новата египетска конституция, която плаши толкова много защитниците на правата на човека, беше приета и сега предстои да бъде одобрена на национален референдум, който трябва да бъде организиран в идните 30 дни, посочва в петък британският вестник "Дейли телеграф".

Според правозащитниците най-смущаващото в документа е мярката, която прави от шериата основен източник на вдъхновение за египетското законодателство, което може да наложи ограничения върху свободата на словото, правата на жените и други свободи.

Британският вестник "Гардиън" припомня, че от комисията се оттеглиха либералите и представителите на малцинствените групи в знак на протест срещу доминиращата позиция в нея на ислямистите. Проектът на нова конституция беше критикуван заради двойнствения си език във връзка с правата на човека, правата на малцинствата и свободата на словото, както и във връзка с идеята да се наложат законите на шериата като база за египетското законодателство. Проектът на конституция запазва също така привилегиите на армията, които революционните сили бяха отменили, в това число и правото да се съдят цивилни във военни съдилища.

Процесът по одобряване на конституцията от комисията стана на фона на продължаващите протести срещу президента Мохамед Морси, който преди седмица прие указ за разширяване на правомощията му, припомня "Гардиън". Вестникът посочва, че сред спорните членове на конституция е например забраната за обиди и злословенето срещу когото и да било, което може да породи проблеми във връзка със свободата на словото.

Член десети на проекта постановява какви са задълженията на омъжените жени, докато в документа няма член, който да постановява какви са задълженията на женените мъже.

Хиляди хора в няколко града на Египет излязоха в петъкнапротести срещу указа на президента Мохамед Морси, разширяващправомощията му, и конституцията, подготвяна от контролирано отислямистите учредително събрание, съобщи ДПА. Демонстрации имаше на площад "Тахрир" в Кайро, в крайбрежнияград Александрия и в Ал Махала ал Кубра. Протестиращитескандираха лозунги срещу Морси и организацията Мюсюлманскибратя, към която принадлежи той.

Международната правозащитна организация "Амнестиинтернешънъл" осъди днес проекта за нова конституция на Египет.Според нея основният закон ще бъде огромно разочарование заповечето египтяни, тъй като не защитава човешките права.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?