Нов опит да се изнесат стоянки на линейките в различни квартали на София

Заплатите ще се вдигнат с 18% от 1 юни, пациентите ще бъдат карани в болница по нова методика

Нов опит да се изнесат стоянки на линейките в различни квартали на София

Четири изнесени кабинета за спешна помощ ще бъдат открити в диагностично-консултативните центрове в столичните райони "Студентски град", "Надежда", "Люлин" и "Кремиковци". Това стана ясно във вторник след среща между кмета на София Йорданка Фандъкова и здравния министър Десислава Атанасова.

Идеята на изнесените кабинети е да се улесни достъпът на линейките до различните квартали на София. Фандъкова съобщи, че общината е имала готовност да предостави помещения за спешните екипи в 30 поликлиники, но заедно с директора на Бърза помощ са се спрели на девет, а след срещата със здравния министър изнесените “стоянки“ на линейките са били редуцирани до четири.

Големият проблем на столичната Бърза помощ е липсата на кадри, което не позволява да се формират повече екипи. Затова тепърва ще се мисли каква реорганизация да бъде направена за изнасянето на четири екипа в различните краища на София.

И сега обаче линейките не тръгват за адрес само от Сточна гара, където е базирана Бърза помощ, а обикалят от адрес на адрес заради големия брой сигнали. Това че се намират в различни квартали на София обаче не облекчава работата особено, защото малкото екипи физически не могат да покрият множеството адреси. Опити бързата помощ в София да бъде децентрализирана се правят отдавна. По времето, когато здравен министър бе Евгений Желев, бяха определени пет такива изнесени центъра, но така и не стана ясно дали имат успех.

Според Фандъкова изнесените кабинети на Бърза помощ могат да заработят до два месеца. Линейките от изнесените пунктове ще обслужват както кварталите в съответния район, така и други спешни случаи, ако няма друг екип, който да ги покрие.

Атанасова отново заяви, че от 1 юни заплатите в Бърза помощ ще бъдат вдигнати, като според последните разчети увеличението ще е с 18%. Не е ясно обаче дали това ще помогне да се намерят желаещи да работят в системата. Атанасова каза още, че е готова промяната в наредбата за специализациите, така че работещите в спешната помощ млади лекари да могат да специализират всички специалности, които желаят, а не само спешна медицина.

Здравният министър съобщи още, че се работи по методика за насочването на пациентите със спешни състояния към точно определени болници според нивото им на компетентност. Целта е да се избегнат в бъдеще случаите, когато един пациент бива разкарван между няколко лечебни заведения, докато стигне там, където може да му се помогне.

“В болниците от първо ниво ще има възможност да се оказва помощ на ниво клинична лаборатория и образна диагностика. Болниците от второ ниво ще изпълняват около 60% от болничната спешна помощ, а най-високо специализираните дейности ще се извършват в лечебните заведения от трето ниво на компетентност. Така смятаме, че пациентите ще имат много по-бърз достъп до медицинска помощ и няма да се получават така неприятните случаи на транспортиране на пациенти между няколко болници и спор между болниците къде трябва да бъде обслужен пациентът“, обясни Атанасова.

Подобна организация и сега съществува, но очевидно не е особено прецизирана, тъй като често се случва пациенти да бъдат пренасочвани от едно място на друго.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?