Пеевски придоби пълен контрол над "Техномаркет"

Негови хора влизат в управата, промени в устава позволяват еднолични решения

Пеевски придоби пълен контрол над "Техномаркет"

Фирмата на депутата от ДПС Делян Пеевски "НСН Инвестмънт", която наскоро пое към дубайската му офшорка "Интръст Лимитед", е придобила пълния контрол на компанията "Техномаркет България", която освен едноименната търговска верига притежава и бизнес с доставка на софтуер и услуги в областта на информационните технологии. Това става ясно от публикувани в Търговския регистър документи от последното извънредно общо събрание на акционерите на дружеството, с които се иска вписване на приети промени в Съвета на директорите на "Техномаркет" с хора на Пеевски.

Фирмата "НСН Инвестмънт", която първоначално бе на майката на Пеевски Ирена Кръстева, но вече е изцяло негова, в началото на януари 2016 г. обяви, че придобива 50 на сто от "Техномаркет" от италианския бизнесмен Едоардо Миролио. Сделката бе светкавично одобрена от Комисията за защита на конкуренцията, а сега от списъка на акционерите става ясно, че Пеевски вече притежава близо 73 на сто от капитала на компанията.  

Доколкото в документа като други собственици на капитала са посочени лихтенщайнската офшорка "Домтетех Холдинг" с малко на 15 на сто и единият от основателите на веригата – Николай Китов с над 12 процента, става ясно, че Пеевски е изкупил дяловете на Ангел Велев (11.5%) и Евгени Гълъбов (11.15%). Така делът на депутата става 72.65%, посочва вестник "Капитал".

Благодарение на приетите промени в устава на компанията този дял се оказва достатъчен за "НСН инвестмънт" да взима еднолично решения по всички въпроси. Според гласуваното на извънредното общо събрание в края на май решения вече ще се взимат с обикновено мнозинство (50% плюс 1 глас), а не с 2/3 както досега. За по-важните решения (промяна на устава или капитала) необходимото мнозинство се намалява от 3/4 на 2/3. Един от аргументите на КЗК да разреши сделката през януари беше, че заради устава на компанията с придобивания от "Е.Миролио" дял "НСН инвестмънт" ще може да налага вето върху стратегически решения, но не и да взима самостоятелни решения. С промяната сега това ограничение отпада, коментира изданието.

Другият по-голям акционер в "Техномаркет"  - "Домтех Холдинг", се представлява от Цветан Фидански, смятан преди за човек на Цветан Василев, но мигрирал към лагера на Пеевски. Освен че е в съвета на директорите, в началото на май Фидански е бил назначен и за изпълнителен директор на компанията, става ясно от внесените документи.

На мястото на четирима членове на борда в ръководството на "Техномаркет" влизат трима нови директори. Единият от тях е управителят на "НСН инвестмънт" - 74-годишният Александър Георгиев, който участва в ръководството и на други компании на Пеевски. Друго попълнение в съвета на директорите е Гено Андреев от кантората на Александър Ангелов, известен като адвоката на Делян Пеевски. На самото събрание Андреев е гласувал като пълномощник на "НСН инвестмънт". Най-малко се знае за третия нов член на борда - Рангел Генчев, чието име присъства в регистрите единствено като съсобственик (с 50%) на неработещата вече пловдивска компания "Хебър транс". Трите му имена обаче съвпадат с тези на финансовия директор на друга свързана с Пеевски компания - пловдивския производител на цигарени гилзи, филтри и опаковки "Юрий Гагарин".

Данни на "Капитал" от предстоящата да излезе в края на юни класация "Капитал 100" показват, че от всички вериги в ритейл сектора "Техномаркет" отстъпва от трета на пета позиция. Общите ѝ приходи намаляват с близо 14% до 466 млн. лв. за 2015 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?