Петиция срещу АСТА от 2.5 млн. души от цял свят влезе в Европарламента

Петиция срещу ратификацията на Търговското споразумение за борба с фалшифицирането (ACTA), подписана от близо 2.5 млн. души от цял свят беше внесена в Европейския парламент (ЕП) във вторник, ден преди първото публично обсъждане на документа в комисията по международна търговия на ЕП. Именно тази комисия ще препоръча одобрението или отхвърлянето на АСТА от Европарламента, който не може да внася поправки в споразумението, а само да го приеме или не. При несъгласие на евродепутатите, АСТА няма да се отнася за Евросъюза.

"Получаването на петиция, подкрепена от над 2 милиона души, ни възлага дори още по-голяма отговорност да чуем мнението на европейските граждани и да им предоставим място, където да могат да изразят своите виждания пред европейските институции", каза председателят на парламентарната комисия по петиции Еминия Мацони (ЕНП, Италия) след получаването на подписката.

Тя бе внесена от името на организацията Азаар, която използва интернет за провеждането на кампании по различни въпроси. Текстът на петицията призовава Европейския парламент да "защити свободния и отворен интернет и да отхвърли ратификацията на Търговското споразумение за борба с фалшифицирането, което ще го унищожи".

Комисията по петиции ще вземе решение относно допустимостта на подписката на следващото си заседание на 19-20 март. Ако документът попада в сферата на компетентност на ЕС, парламентарната комисия след това ще проведе открита дискусия с участието на вносителите, експерти, Европейската комисия и други заинтересовани страни. Подобно събитие би допринесло към публичния дебат, който вече започна официално тази седмица в Европейския парламент

Освен петицията срещу АСТА обаче Еминия Мацони е получила през последните няколко седмици и писма от граждани и организации в защита на търговското споразумение. Например, в писмо от Международната конфедерация на дружествата на авторите и композиторите се казва, че "ACTA е добра за Европа, тъй като без да променя законодателството на ЕС, установява общи процедури за справяне с нарушенията на правата на интелектуалната собственост в страни, които представляват 50% от световната търговия".

Обсъждане на АСТА ще има и на 1 март, когато евродепутати, академични експерти, организации на гражданското общество и представители на европейските институции ще обсъдят възможните ползи и недостатъци, произтичащи от ACTA.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?