Еврокомисията замрази споразумението АСТА, като го даде на Съда на ЕС

Голямата заседателна зала на Европейския съд в Люксембург

Европейската комисия предаде в сряда на Съда на ЕС международното търговско споразумение АСТА (Anti-counterfeiting Trade Agreement). Това съобщи еврокомисарят по търговските въпроси Карел де Гухт.

Той уточни, че заради обществения дебат е необходимо съдът да оцени дали това споразумение представлява заплаха за основните свободи, включително свободата на изразяване.

"Очакваме мотивираното юридическо становище на най-високата съдебна инстанция в ЕС, макар да сме убедени, че в сегашния си вид документът не би довел до някакви промени в практиките в ЕС", посочи комисарят.

Според него АСТА не съдържа нови юридически постановки, няма да промени начина на употреба на интернет, а ще затвърди съществуващите закони, без да нарушава свободата на изразяване.

Нека съдът прецени законността на споразумението, заяви Де Гухт.

Той отбеляза, че документът би влязъл в сила едва след ратифицирането му от всички подписали го страни, както и от Европейския парламент.

На практика решението за даване на споразумението на Съда на ЕС означава неговото замразяване поне за 12-14 месеца, колкото е средният срок за гледане на дело в съда в Люксембург.

Това означава още, че насроченото за юни гледане на документа в Европарламента, който трябва да се произнесе за неговото прилагане, няма да се състои.

България подписа АСТА, предизвикала в цяла Европа, включително в България, оживени дебати и редица протестни действия. Под обществения натиск ратификацията на документа от българския парламент обаче бе замразена. До момента остава неясно защо обсъждането на документа на европейско равнище, включително и с българско участие, е станало при практическо информационно затъмнение.

Освен България, още шест страни - Чехия, Германия, Латвия, Литва, Полша и Румъния - обявиха, че няма да ратифицират споразумението. Веднага след като ЕК обяви, че сезира Съда на ЕС за АСТА, от австрийското външно министерство съобщиха, че Австрия също спира ратификацията.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?