По волята на главния прокурор парламентът отново привика Рашков

Шефът на СРС-бюрото се чувства "нередовно призован"

Снимка: БГНЕС

Парламентарните комисии по вътрешна сигурност и за контрол на службите и използването на СРС-та изпълниха безпрекословно искането на главния прокурор Сотир Цацаров и призоваха на повторно изслушване председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС) Бойко Рашков.

Съвместното заседание ще е в четвъртък. Темата е формулирана по доста необичаен начин: "за отправените твърдения за тежки нарушения на закона за прилагането и използването на СРС".

Тази формулировка звучи смущаващо най-малкото по две причини. НБКСРС е органът, който по закон извършва проверки и констатира дали даден секретен способ за разследване е използван в нарушение на закона или не. Той не прави "твърдения".

Освен това парламентът обикновено кани на изслушване шефовете на различни органи във връзка с годишните доклади за дейността им. Това е формата на отчетност, възприета в парламентарната република. В случая Народното събрание вече прие доклaда на Рашков и го изслуша преди две седмици. Така че очевидно причината за заседанието в четвъртък е единствено повелята на Цацаров.

"По повод изявления на г-н Бойко Рашков, председател на НБКСРС, за тежки нарушения при прилагането и използването на СРС, допуснати от органите на прокуратурата и ДАНС, главният прокурор предлага на народните представители тези твърдения да бъдат обсъдени на нарочно заседание на ресорната комисия или на съвместно заседание на двете комисии", съобщи държавното обвинение на 14 декември.

Това стана само няколкото часа, след като Рашков показа в ефира на Нова телевизия заповед на Цацаров, с която се забранява на прокурорите да предоставят достъп на членовете на СРС-бюрото до материали, свързани с подслушвания, различни от искането и разрешението им. Въпросната заповед нееднократно бе изтълкувана от шефа на бюрото като ограничение на неговите правомощия.

Потърсен за коментар от Mediapool председателят на комисията за контрол на службите и СРС-тата Димитър Лазаров обясни, че е базирал формулировката за предстоящото заседание на изказването на Бойко Рашков за "тежки нарушения", за които самият той говори още през август.

"Такава беше формулировката на колегите от БСП, такива бяха думите и на Рашков", добави Лазаров, визирайки искането на левицата за изслушване на Рашков отпреди месец.

Запитан защо комисията говори за твърдения при положение, че бюрото е органът, който констатира нарушения със СРС-та, депутатът заяви: "Нямам намерение да споря за това дали твърди или констатира бюрото. Комисията утре ще проведе изслушване."

"Чувствам се нередовно призован от главния прокурор чрез парламента", бе ироничният коментар на самия Рашков пред Mediapool.

Към 15.00 часа той заяви, че все още не е уведомен официално за повторното му изслушване, въпреки че информация за заседанието бе качена на сайта на парламента още сутринта в сряда. Все пак шефът на Бюрото за контрол на СРС декларира, че ще присъства "физически" на заседанието на депутатите.

Сигналите за фактическото ограничаване на правомощията на органа, призван да контролира подслушванията и проследяванията, са доста смущаващи предвид факта, че в сряда Народното събрание прие на второ четене онази част от новия антикорупционен закон, даващ право на бъдещата комисия също да използва СРС-та. Бъдещата антикорупционна комисия ще бъде четвъртият орган, който ще има право на намеса в личния живот на хората след прокуратурата, МВР и ДАНС.

Споделяне

Още по темата

Още от България