Почина писателят Атанас Сейков

Почина писателят Атанас Сейков

На 82-годишна възраст почина писателят, публицистът и лексикографът Атанас Сейков, известна фигура в пловдивския интелектуален и културен живот.

Атанас Стефанов Сейков e роден на 18.03.1928 г. в София. През 1964 г. завършва есперантология в Педагогическия институт, Будапеща. Сейков работи в редакцията на в. “Народна младеж”. Същевременно е преподавател и преводач от английски език в Пловдив. През 1990 г. той основава Съюза на независимите български писатели и Съюза на свободните писатели.

За книгата си “Япония в моя живот” (1995 г.), Сейков получава титлата “доктор” от Конгресната библиотека на САЩ. С книгата си той снабдява безплатно всички библиотеки в България.

Писателят е първият българин, обявен за бележита личност в сборника “Кой кой е в XXI век” на Международния биографичен център в Кеймбридж.

Сейков е автор на “Странствания” (1979), “Странствания-2” (1982), “Надникване в Япония” (1986), “Загадъчният свещеник” (1991), “Речник - думи и изрази, употребявани от CNN” (английско-български и българо-английски, 1995), “Речник CNN” (най-употребяваните думи в съвременния английски език, 1997), “Голямата тайна” (единствените литературни импресии в света, илюстрирани от Зл. Бояджиев, 1998).

Споделяне

Още от

Какво очаквате да свърши служебното правителство?