Според анализ на Института за енергиен мениджмънт

Поевтиненият ток за бита се субсидира от бизнеса

Поевтиненият ток за бита се субсидира от бизнеса

Намалението на крайните цени на тока за домакинствата средно с 6-7 процента от 5 март 2013 г. е за сметка на вътрешно преструктуриране на тарифите за бизнеса, с което на практика се субсидира поевтиняването за бита. Това става ясно от анализ на Института за енергиен мениджмънт “Енергийно судоку за напреднали“, публикуван в петък

 

В коментара се посочва още, че това допълнително изкривяване на енергийните тарифи и увеличаване на разликата в цената на енергията за бита и за бизнеса изкривява още повече пазара като гони от него все повече стопански потребители и така на практика се намаляват все повече възможностите за тарифни еквилибристики на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и се стопяват резервите за бъдещи намаления на цените на тока.

 

От института посочват, че цените на стопанските потребители, ползващи ток ниско напрежение, са останали в сянката на обещаното поевтиняване на електроенергията за бита. Причината е, че в крайно изражение тарифите за бизнеса остават същите. Реално обаче като разбивка на отделните компоненти на цената фирмите вече плащат повече за самата енергия – от 2 до 28 процента според това дали ползват върхова, дневна или нощна енергия. Това повишение като крайна сума се компенсира от намалената за всички клиенти такса за пренос на тази енергия по електроразпределителната мрежа ниско напрежение. При това положение повечето пари, плащани от фирмите за енергия, компенсират по-малките приходи от домакинствата за мрежовите услуги.

 

Потърпевши от финансовото упражнение са електроразпределителните дружества, чиито приходи не се разпределят равномерно между потребителите на мрежа ниско напрежение, а в пълния си обем се трансферират към населението чрез еквилибристиката с цените на енергията, посочват от Института за енергиен мениджмънт. Според неговите експерти кръстосаното субсидиране на цените на тока за бита чрез поддържането на по-високи от себестойността им цени на електроенергията за бизнеса не е от вчера, а се прави през всичките години на прехода.

 

Вместо обаче ножицата между тези две регулиране цени да се затваря, тя става все по-широка. Ако преди 5 март разликата между тарифата за бита и за стопански потребител на ниско напрежение е била 3.6 ст/квтч, та сега тя е 4.8 ст, изчислено при цени за ЧЕЗ, двойнотарифни електромери, 30% нощна, 70% дневна, пресмятат от института.

 

Според неговите експерти при новите цени за енергия и при положение, че фирмите разполагат с възможности да управляват енергийното си потребление, има голяма вероятност те да излязат на свободния пазар и да си намерят по-евтина енергия на базата на двустранен договор с избран от тях търговец.

 

С намалението на цената битовите потребители имат ползи, но те са миментни и краткосрочни, защото колкото повече стопански клиенти се насочат към свободния пазар, толкова повече ще изчезват финансовите буфери, които крепят сегашните регулирани цени за бита под доставната им стойност.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?