Предстои тест за търговския интерес към бъдещия LNG терминал в Александруполис

Резултатите му са от значение за влизането на България като акционер

Предстои тест за търговския интерес към бъдещия LNG терминал в Александруполис

През следващите месеци ще бъде проведен пазарен тест за резервирането на капацитет от бъдещия терминал за регазификация на втечнен природен газ (LNG) край Александруполис, в който "Българският енергиен холдинг" (БЕХ) има намерение да участва с 25-процентен дял. Това е станало ясно по време на тристранна среща между шефовете на компанията, която развива проекта – "Газтрейд", двамата бъдещи държавни инвеститори – БЕХ и гръцката ДЕПА, съобщиха компаниите в петък.

По време на разговора управляващите директори на ДЕПА Димитрис Цорцис и на "Газтрейд" Константинос Спиропулос са се разбрали гръцката газова компания да се включи в процедурата за резервиране на капацитет от терминала. Този пазарен тест на практика ще очертае интересът на търговците на природен газ към ползването на съоръжението, което се планира да доставя суровина не само за гръцкия пазар, но и на българския, румънския, сръбския, македонския и унгарския - до Украйна.

Резултатите от процедурата са важни за определянето на рентабилността на LNG терминала и неговото финансиране, което по обявявани преди повече от година данни се оценява на 380 млн. евро.

В проектната компания за изграждането му "Газтрейд" мажоритарен собственик е гръцката фамилия Копелузу, миналия февруари 20 процента от капитала ѝ бе придобит от една от големите международни флотилии с танкери за превоз на втечнен газ – "ГазЛог".

ДЕП и БЕХ също имат интерес да участват. От българска страна е обявено намерение за придобиване на 25 процента, вероятно толкова планира да вземе и ДЕПА. От "Газтрейд" вече обявиха, че са готови да отстъпят на двете държавни структури водещата роля в проекта. Те обаче още не са заявили официално, че ще направят това.

По неофициално информация България чака това да бъде обявено първо от ДЕПА, за да се вземе решение за вкарването и на БЕХ в проекта.

Съобщеното сега обещано включване на ДЕПА в бъдещия пазарен тест вероятно е стъпка в тази посока. Резултатите от проучването на търговския интерес ще послужат и на българската страна за вземане на обосновано решение за влизане в проекта.

Трите компании, участнички в срещата, припомнят още, че по време на среща на енергийните министри на Гърция и България Йоргос Статакис и Теменужка Петкова в средата на април, в София, е било потвърдено намерението на България да  ускори преговорите за завършване на собственото си акционерно участие в проекта.

Плановете са съоръжението да е разположено на 17.6 км югозападно от пристанището Александруполис, да има хранилище с капацитет от 170 хил. куб. м и възможност да захранва газовата система на Гърция с 6.1 млрд. куб. м годишно,

Първоначалните планове бяха то да бъде пуснато в експлоатация в края на 2019 г., но най-вероятно това ще се забави.

На LNG терминала се гледа като на потенциален източник на газ в региона през бъдещия българо-гръцки интерконектор, който се планира да заработи през 2020 г., и така да се засили конкуренцията в региона и да бъдат разнообразени доставките на синьо гориво.

Проектът се развива в синергия с българо-гръцката газова връзка и Трансадриатическия газопровод (ТАП – TAP), а като източници за захранване се посочват производители и доставчици на втечнен газ от САЩ, Кипър, Израел, Катар, Алжир и др.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?