Първи американски втечнен газ за България

Холандската "Колмар" с оферта да дава и 500 млн. куб. м за бъдещата газова борса

Първи американски втечнен газ за България

България започва да потребява и американски втечнен газ, което е първа стъпка към диверсификацията  на доставките и намаляване на зависимостта от вноса само на руски природен газ. В четвъртък вечерта на гръцкия терминал за регазификация на втечнен газ в Ревитуза е пристигнал първият танкер д 90 млн. куб. м суровина за "Булгаргаз", чието разтоварване ще започне от 1 юни. Това съобщиха на пресконференция в петък министърът на енергетиката Теменужка Петкова и шефовете на държавните дружества "Булгаргаз" Николай Павлов" и на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов.

Доставчик на суровината е холандската компания "Колмар", която бе сред участниците в първия в историята на "Булгаргаз" търг за алтернативни на "Газпром" доставки на 144 млн. куб. м газ. Той бе спечелен от гръцката ДЕПА, като бе обявено, че постигнатите цени са били по-ниски от тези на руския газ, но не бе посочено какви са те. Третият кандидат бе българския газов доставчик "Дексиа".

От "Колмар" обаче са предложили после на "Булгаргаз" да купи други количества на по-ниски от на ДЕПА цени и това било прието от газовата компания. По информация на Mediapool такава оферта била отправена и от "Дексиа" и  тъй като тарифите били по-изгодни от газпромовските, а и държавният газов доставчик не бил длъжен да провежда търгове за доставки, е решено да се ползват конкурентните услуги.

Сега пристигналите количества газ са за изминаващото второ тримесечие, за следващото "Колмар" ще осигури още 50 млн. куб. м, обясни министър Теменужка Петкова.

"Цените са конкурентни и по-ниски от тези на настоящия доставчик. Смятам, че това е една много сериозна крачка напред към либерализацията на пазара на природен газ в България и един много ясен знак за това, че правителството работи изключително насочено в посока диверсификация и то не само на думи, а и на дела“, каза още тя.

Производител на доставеният вече природен е американската "Шанийр“, която имаше интерес да резервира капацитет от прясно започнатата да се строи газова връзка между Гърция и България, а също така проявяваше интерес да захранва и бъдещия терминал за втечнен газ край Александруполис, в който акционер иска да става "Булгартрансгаз".

Втората доставка на "Колмар" ще е осигурена от "Бритиш Петролеум“, каза Петкова.

Тези количества ще бъдат доставени у нас през точката за достъп между гръцката и българската газова мрежа "Кулата – Сидирокастро“, чийто капацитет бе увеличен от 1 април, обясни шефът на газовия оператор "Булгартрансгаз" Владимир Малинов. Нейният капацитет вече е 4.4 млн. куб. м твърд капацитет плюс 6 млн.  куб. м прекъсваем, което означава, че газопреносните мрежи на двете държави осигуряват възможността до 5 млн. куб м на ден физически да влязат на територията на Гърция от терминала в Ревитуза и да бъдат използвани за целите на българския пазар, каза Малинов.

Целта на "Булгаргаз" е внесените през лятото количества газ от различните на "Газпром" доставчици и на по-ниски цени да бъдат нагнетени в газохранилището в Чирен. Те ще влязат в образуването на цената на природния газ през зимата, когато традиционно суровината  поскъпва. Доставените от ДЕПА количества вече се вкарват в газохранилището. 

От "Колмар" обаче са депозирали в Министерство на енергетиката и заявление за преговори и сключване на споразумение за доставка на 500 млн. куб м за следващите 5 години, които да се търгуват на създаваната в момента у нас газова борса. Очаква се тя да започне работа на 1 октомври 2019 г. Газовата борса е част и от намеренията за изграждане на център за регионална и дори европейска търговия с природен газ – т. нар. газов хъб "Балкан".  Осигуряването на тези количества е втората стъпка по реализацията на поректа ,след като "Булгартрансгаз" успя да сключи договор с "Газпром" за внос на природен газ у нас за "Турски поток" към Сърбия, част от които обаче ще е отива за хъба.

Владимир Малинов каза, че се надява тези 500 млн. куб. м от "Колмар" да донесат добра ликвидност на бъдещия газов пазар у нас.

Всичко това показва, че пътя, по който върви правителството в посока диверсификация, посока либерализация на пазара е правилен, а това, което сме поели като ангажимент го изпълняваме, обобщи Петкова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?