Прекратеното дело срещу мръсния въздух в София ще бъде обжалвано от ищците

Прекратеното дело срещу мръсния въздух в София ще бъде обжалвано от ищците

Делото за мръсния въздух в София, заведено по жалба на от няколко организации срещу Столичната община, е прекратено, но те ще обжалват това решение на Софийския градски съд.

Основният мотив за спирането на делото е, че "ищците нямат доказан опит, знания и финансов ресурс, с които да може сериозно и добросъвестно да защитят увредения интерес с оглед специфичния предмет на делото, както и да понесат тежестите, свързани с водене на делото".

То беше заведено след жалба на "Група за чист въздух", обединила организациите "Спаси София", "За Земята - Достъп до правосъдие", асоциация "Диабет тип 2" и Център за независим живот, както и адвокатите Димо Господинов, Христо Христев и Иван Велов, обединени в "Група за чист въздух". Тяхната искова молба бе внесена в съда в края на май.

Съдиите по делото бяха сменени на два пъти. Първо Богдана Желязкова, на която се падна то, отказа да го гледа с мотива, че и тя, и семейството ѝ са увредени от същия въздух на София и това поставя под съмнение нейната безпристрастност.

След това делото беше разпределено на Богдана Желявска, но организациите, подали жалбата, поискаха нейния отвод с мотив, че има съмнения за безпристрастност ѝ, както и заради необосновано забавяне на допускането на делото. Желявска насрочи делото за декември, но в началото на октомври си направи самоотвод от процеса с мотив, че не може да гледа делото по-рано от определената от нея дата и не иска да оставя съмнения за нейната безпристрастност.

Така процесът се падна на Елена Маврова. С определението си от петък тя отменя разпореждането, с което делото е допуснато за разглеждане и прекратява процеса.

Ишците обаче смятат това за неправомерно и ще обжалват определението пред Софийския апелативен съд. Според тях този акт е неоснователен отказ да се предостави достъп до правосъдие и на практика се прегражда възможността за съдебна защита на правата на столичани

Организациите посочват, че адвокатите им са достатъчно квалифицирани и опитни, за да водят делото. "Аргументът с необходимата “квалификация в областта на защита на околната среда, екологичното право и/или химични изследвания” е напълно несъстоятелен, защото по делото се използва външна експертна помощ и експертизата на вещи лица. По същата логика можем да питаме за квалификацията на съда по тези теми", посочва се в тяхното становище.

Те допълват, че са осигурили достатъчно доказателства, че могат да покрият разноските по делото и питат какви доказателства за финансова обезпеченост би следвало да набавят гражданите, за да водят дело в защита на колективния си интерес?

"Определението на съда не променя решимостта ни да защитим правата и интересите на жителите на София, но със сигурност ще забави този процес. Предстоящите зимни месеци традиционно ще донесат на софиянци смог и замърсяване на въздуха, което ще повлияе на здравето на хиляди хора. За 2017 г. нормата за замърсяване на въздуха с фини прахови частици вече е завишена – само за периода януари – март са регистрирани 37 замърсени дни (по данни на Изпълнителната агенция по околна среда, предоставени на „За Земята“ в началото на годината, чрез закона за достъп до информация ) при допустими 35 годишно", заявяват ишците.

Подобни на заведеното от тях дело имаше и в Пловдив, а преди време Европейската комисия осъди България за замърсяването в почти всички големи градове в страната. Правителството се надява да договори с Брюксел срок, в който да трябва да изпълни изискванията за чистотата на въздуха. Ако това не стане, ЕК ще поиска Съдът на ЕС да определи глоби, които България да плаща, докато не се справи с проблема. Страната, както и София, има проблем основно със замърсяването с фини прахови частици.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?