Първи публичен сблъсък:

Президентът предупреди за провал на електронното правителство

Плевнелиев не вижда как може да се случи, според кабинета има пътна карта и отговорник

Президентът предупреди за провал на електронното правителство

За първи път публично президенството и правителството сблъскаха позициите си по един от топ приоритетите на страната – електронното управление.

В координирана атака от София и Париж президентската институция предупреди за опасност от провал на е-правителство. Кабинетът отговори, че има ясно разписана стратегия и пътна карта как това ще се случи до 2015 г.

"Електронното правителство няма да се случи и към момента не го виждам, защото не се знае кой носи отговорност", каза президентът Росен Плевнелиев в четвъртък по време на оглавявания от него Съвета по конкурентноспособност и инвестиции, цитиран от в.”Сега”.

В петък, но от Париж, вицепрезидентът Маргарита Попова повтори безпокойството на президента. “Е-правителство изисква сериозни финансови ресурси, както и ясно поемане на отговорност", каза Попова на среща с български студенти.

Това е първата открита критика на президентството към правителството три месеца след встъпването в длъжност на Плевнелиев и Попова. Леки искри между двете институции прехвърчаха и при разпределянето на подчинението на тайните служби, но то остана зад кулисите между двете институции.

Още през март Плевнелиев декларира решителност да се намеси, ако партиите пречат на националните приоритети.

"Винаги ще сложа аргументи на масата тогава, когато виждам заплаха за националните приоритети - дали енергийна ефективност, дали е-правителство, дали работещи институции, дали репутацията на държавата, за мен са важни тези приоритети и аз ще следя по тях да няма разнобой. Ако обаче политическите партии противоречат на националните приоритети, ако пречат, аз ще се намеся...За мен е изключително важно по националните приоритети да се работи в правилната посока. Ако това не се случи, съм готов да се скарам с всеки", декларира президентът на 26 март 2012г.

Президенството иска отделна държавна структура

От коментарите на Плевнелиев и Попова става ясно, че за да върви реализацията на е-управлението, ще е необходимо да бъде създадена отделна държавна структура, която да носи персонална отговорност.

"Ако България наистина иска работещо е-управление, то поне три институции, които се занимават с това, ще трябва да се слеят, да се зададат конкретни срокове, план за работа и да има ясно разпределение на отговорностите”, каза Плевнелиев, цитиран от в. "Сега".

Според Попова за ефективно електронно управление е необходимо да бъде изградена централна държавна структура, а отговорността за изграждането на е- правителство да се носи персонално.

Има Съвет за електронно управление и пътна карта

От септември 2011 г. действа и Съвет за електронно управление, председателстван от премиера Бойко Борисов, се казва в официално съобщение на Министерството на транспорта информационните технологии и дъобщенията (МТИТС). В него влизат петима министри – на финансите Симеон Дянков, на вътрешните работи Цветан Цветанов, на транспорта Ивайло Московски и на еврофондовете Томислав Дончев.

Съветът координира дейностите и мерките за въвеждане и развитие на е-управление. Заместник-министър Валери Борисов е натоварен лично от премиера Бойко Борисов да осъществява дейностите по реализация на електронното управлени, е посочено още в съобщението.

Валери Борисов отказа да коментира думите на президента и вицето му с мотива, че не ги е чул лично и не знае в какъв контекст ги е казал. Зам.-министърът е в отпуск и от десетина дни не е в София.

Има стратегия за е-управление и разписана пътна карта с конкретни срокове по години до 2015 г. какво трябва да се случи и колко ще струва, напомни Валери Борисов.

Според документа над 204 млн. лв. ще е необходимо да бъдат инвестирани в е-правителството до 2015 г.  Той е в процес на активни обсъждания с Министерството на финансите и останалите ангажирани институции. Очаква се междуведомственото съгласуване на ключовия документ да приключи до средата на юни, се казва в съобщението на МТИТС.

Междувременно по време на работното си посещение в Норвегия министър Московски е договорил пари за е-управление. Те ще дойдат по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежката програма за сътрудничество. Размерът им ще защити от предложените от българската страна проекти.


Е-правителство ще остане за довършване на следващия кабинет

Валери Борисов беше посочен от премиера като отговорник за реализирането на е-правителство, след като го назначи на поста през октомври 2011 г. Бойко Борисов смени тогава предшественика му Първан Русинов от поста недоволен от темповете на реализацията на проекта. Нещо повече премиерът обяви, че взима нещата под личен контрол. "Искам до 8-10 месеца да сме готови с електронното правителство", каза тогава Бойко Борисов.

Това обаче няма как да се случи в сроковете поставени от премиера. Реализирането на е-управление става основно с европейски средства по оперативна програма “Административен капацитет”. Двата големи проекта за 28 млн. лв. се изпълняват от МТИТС. Първоначално те трябваше да бъдат изпълнени до март 2012 г., но заради обжалване на обществените поръчки срокът беше удължен с една година.

Този срок също най-вероятно ще бъде удължен, тъй като все още по нито една от поръчките няма избран изпълнител.

Факт е, че след идването на Валери Борисов за зам.-министър, нещата се ускориха, но обжалванията на фирмите забавят изпълнението на проектите. В момента по първата голяма поръчка за 15 млн. лв., която трябва да свърже най-важни е-регистри в държавата в една система тече срока за обжалване на класирането. По втората – за е-карти, с които ще се влиза в системата, пък ценовите оферти предстои да бъдат отворени в края на юни.

Споделяне

Още по темата

Още от България