Райчев: БСП не може да спечели София, но Манолова може

"Класическият десен избирател ще реши битката за столицата"

Райчев: БСП не може да спечели София, но Манолова може

"БСП просто не може да спечели София, но Мая Манолова може. Критичността към Фандъкова е голяма и отляво, и отдясно. Алтернативата ѝ обаче е бивш червен, какъвто е Манолова".

Това коментира пред БНР социологът Андрей Райчев по повод предстоящите през октомври местни избори. По думите му партиите се готвят отдавна този вот, но реални прогнози за настроенията сред обществото в навечерието на вота ще има през септември.

Подчерта обаче, че не очаква ГЕРБ да продължи да управлява в 26 от 31 областни града, както е в момента. "Няма как да не отстъпи от това постижение, но ако вземат например половината градове, това ще бъде реален голям успех", добави Райчев.

Според него за хората в малкия и средния град изборът е местен и се гледат хората. В големите градове и особено в София, вотът има политически характер и сериозни последици, допълни той в предаването.

Класическият десен избирател ще реши Манолова или Фандъкова

Райчев е убеден че изборите в столицата ще реши "класическият десен избирател":

"Този човек трябва да каже: "Въпреки всичко Фандъкова, защото Мая е комунист" или "Въпреки всичко Мая, независимо че е била такава, защото Фандъкова не се понася повече". Кое ще надделее в душата му, е много трудно се каже".

Според него е възможно пак да има вот за Фандъкова само, за "да не дойдат комунистите", но до такъв развой ще се стигне само ако БСП застане прекалено директно зад Манолова, което изглежда няма да стане.

Райчев припомни пътя на Манолова "от един много сатанизиран образ към образа, който има сега" и допълни, че тя е изградила този образ с работата си и вземането на страната на хората.

ГЕРБ без Цветанов

Той подчерта, че в ГЕРБ тече промяна след оттеглянето на Цветан Цветанов от ръководните постове в партията, а формацията се готви за важни избори и не е ясно как това ще се отрази на резултатите.

"Да воюваш и да преустрояваш войската си, което именно се случва на Борисов, не е лесно. Може да окаже, че наистина пророчество на г-н Цветанов ще се сбъдне и те ще загубят. Не смея да гадая", каза той и добави, че "една загуба на ГЕРБ в София и Пловдив, което не е невъзможно, но не е и сигурно, би променила картата на България и обратно - победата би утвърдила властта им".

Според социолога европейските избори не са доказателство, че ГЕРБ може да печели без Цветанов:

"Победата не беше без него. Бяха му казали: "Ще има прошка, ако спечелиш", спечелиха и нямаше прошка - това стана. Освен това стана с изключителната активност на Борисов. Ако отидем на футболна аналогия – той излезе във второто полувреме, като губеха с 0:2 и вкара три гола", припомни Райчев.

Къде е Трифонов?

Райчев коментира и официалното включване на шоуменът Слави Трифонов в политиката. Според него хората искат по-радикална промяна, но е рано да се каже дали ще я видят в бившия водещ.

"Трифонов се кани да дебютира на политическия терен за парламентарните избори", коментира Райчев и добави, че не очаква партия на шоумена да събере повече от 15% при първото си явяване на избори.

Социологът припомни, че Симеон Сакскобурготски и Бойко Борисов също са дошли на власт с обещания за радикална промяна и обобщи: "Напълно възможно е".

Подчерта, че Трифонов се позиционира в центъра на политическото пространство и се явява пряк конкурент на Борисов и ВМРО.

По повод напрежението между партиите в участващата във властта "Обединени патриоти", той прогнозира, че ще се разцепят на 3 части, "като две още тичат по една пътечката“ и не си говорят с третата.

Марияна Нинолова като нов вид "калинка"

Социологът оцени като "дребен скандал" и назначението на вицепремиера по икономическата и демографската политика Марияна Николова като председател на Съвета по киберсигурността.

Според него тя е демонстрирала "вопиюща некомпетентност в областта, за която току-що е назначена да отговаря" и нарече това "нов вид калинка“:

"Предишните калинки, пак напълно некомпетентни хора, се правеха на нещо и не наглееха, държаха се симпатично и се опитваха да се харесат на публиката. Тук се говори нагло и в очите". 

Споделяне

Още по темата

Още от България