Разследващите иззели неправомерно документи от килията на Брендо

Съдът разпореди МВР да представи всички протоколи от обиските на подсъдимия

Евелин Банев - Брендо в СГС. Снимка: БГНЕС

Разследващите неправомерно са иззели от килията на Евелин Банев-Брендо документи, които са му били предоставени от адвокатката му Ина Лулчева, обяви самата тя пред Софийския градски съд (СГС) в понеделник по време на заседание по делото му за пране на пари.

 

"Миналата седмица, след като приключи делото за задържането му във връзка с европейската заповед за арест, аз му предадох документи, които са за осъществяване на защитата. Те са му били иззети напълно без основание, защото документите, които се предават от адвокат във връзка с делото, са неприкосновени. Това препятства защитата", заяви юристката.

 

Лулчева поиска от съда да направи проверка кое обстоятелство е наложило изземването на въпросните документи при положение, че те изобщо не са били предоставени на прокуратурата. Тя не е запозната и с иззетите при последния арест на Брендо доказателства.

 

"При липсата на гаранции за конфиденциалност на отношенията адвокат-клиент и респективно опит за упражняване на контрол върху това как се осъществява защитата, никаква защита не може да има", коментира още защитничката на Банев.

 

В крайна сметка СГС прие за основателно искането на защитата и разпореди всички протоколи за претърсване и изземване, включително и от личния обиск на Брендо при задържането му, да бъдат представени по делото.

 

До момента МВР е предоставило на прокуратурата единствено преведено писмо от италианските власти, с което преди 4 години е бил поискан арестът на Банев. Още преди седмица вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че този документ е бил намерен в колата на заподозрения и свидетелства за изтичане на информация от родните служби.

 

Впоследствие прокуратурата образува разследване за теч на информация, но срещу неизвестен извършител. Основните заподозрени са присъствалите на среща на високо ниво в Хага през 2008 г. представители на разследващите органи у нас около петима висши полицаи и магистрати.

 

Въпреки че засега държавното обвинение няма категорични данни за самоличността на "къртицата", Цветанов вече загатна, че ставало въпрос за пенсиониран висш магистрат, като по-късно сам се коригира, че всъщност имал предвид бивш високопоставен кадър на службите.

 

Делото за пране на около два милиона евро срещу Брендо бе отложено за края на юли, тъй като все още не са изпълнени съдебните поръчки за разпит на двама свидетели, които в момента живеят в Италия и Великобритания.

 

По време на заседанието в понеделник магистратите съобщиха, че от полицията в двете страни са пристигнали отговори, че въпросните свидетели отказват да дадат показания, тъй като се страхуват за живота си. СГС обаче постанови те все пак да се явят пред местните съдебни органи, за да обявят решението си, тъй като съдебната поръчка предполага кореспонденцията да се води между магистратите, а не с полицията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?