Ясният за Цветанов покровител на Брендо – неизвестен за прокуратурата

Кокинов: "Различни данни имаме... Каквото си имаме си е наше и не мога да го оповестявам"

Евелин Банев - Брендо. Снимка: БГНЕС

Ден, след като вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че пенсиониран магистрат е помогнал на Евелин Банев-Брендо да избегне дело за участие в международен наркотрафик, а след това се поправи, че всъщност ставало въпрос бивш служител на правоохранителната система, прокуратурата образува разследване за теч на информация срещу неизвестен извършител.

Неофициално от държавното обвинение коментираха, че не могат на този етап да заподозрат конкретен човек, тъй като разполагат само с документа, изпратен от италианските на български власти с искане за арест на Брендо, намерен в колата му при задържането му преди две седмици. Засега обаче липсват категорични данни кой точно и как му го е предал.

Градският обвинител Николай Кокинов обясни пред медиите в сряда, че останалата информация, предадена във вторник от МВР на главния прокурор Борис Велчев и препратена след това на Софийската градска прокуратура, се изчерпва с оперативна информация, свързваща с изтичането на информация около петима души от родните служби и съдебна система.

Става въпрос за присъствалите на съвместна среща на разследващи от Италия, България, Испания и Швейцария през 2008 г., часове след която няколко заподозрени в организирането на мащабен канал за трафик на кокаин от Латинска Америка към Европа са знаели сялата обменена информация. За случая пръв съобщи шефът на спецзвеното за борба с организираната престъпност към карабинерите полк. Джузепе Джорджино преди два дни.

"Различни данни имаме, но нямам намерение да ги оповестявам. Ми каквото си имаме си е наше и не мога да го оповестявам на този етап от разследването", заяви лаконично Кокинов, отказвайки да уточни дали материалите от МВР уличават едно или повече лица.

Той не изключи хипотезата за изтичането на информация от въпросната среща да са отговорни и представители на чужди разследващи органи, като добави, че всички участници в разговорите от наша страна ще бъдат разпитани. По думите му някои от тях все още работят в държавни институции, а други не.

За разлика от градския прокурор министър Цветанов категорично стовари цялата вина върху родните разследващи в понеделник, обяснявайки, че след като италианските власти са поискали съдействие от българските си колеги - "помощта, която са получили е изтичане на информация".

По неофициална информация на БНР Брендо е бил разследван от специален екип, създаден в МВР през периода 2007 - 2008 г. Според запознати той е попадал в разработките на една от службите в министерството, а началникът на звеното, работило по случая, в момента не е в системата. Смята се, че в екипа, разследвал дейността на Банев, е имало представители на МВР и Агенцията за финансово разузнаване, която по-късно се вля в ДАНС.

Споделяне

Още по темата

Още от България