Родители и учители предлагат компромисен вариант за НГДЕК

Сградата до Женския пазар и ремонтираната в "Модерно предградие"

Компромисен вариант за Националната гимназия за древни езици и култури (НДГЕК), който едновременно да реши битовите проблеми със сградата на училището, да предотврати евентуални евросанкции заради използвани в нарушение средства от ЕК и същевременно да спаси учебния процес, предложиха във вторник родители и учители в гимназията.

Според тях обаче, за да се успокои наистина обстановката в училището, Министерството на културата незабавно трябва да обяви конкурс за титулярен директор на мястото на изпълняващата длъжността Мариела Папазова, която замести уж временно предишната директорка, а втора година е на поста.

Предлаганото от тях решение идва след като в понеделник министърът на културата Петър Стоянович заяви, че засега нямал основания да върне НГДЕК от временно обитаваната сграда на закритото заради липса на ученици 13-о училище до Женския пазар в центъра на София, която е в лошо състояние, в тяхната сграда в столичния квартал "Модерно предградие", ремонтирана с над 2.1 млн. лв. от еврофондовете. Министърът изрази съмнение в качеството на извършения ремонт и каза, че гимназията ще остане в 13-о. Това ще е нарушение на изискванията за устойчивост на европроектите, според които НГДЕК трябва пет години да е в ремонтираната сграда, иначе трябва да се върнат парите. "Според мен в пъти е по-важно здравето и обучението на нашите деца, отколкото изпълняване на изискванията, извадени от брюкселските маншети", коментира Стоянович.

Поддръжниците на връщането на гимназията в "Модерно предградие" заради това, че сградата там е ремонтирана, смятат, че компромис между враждуващите страни може да бъде постигнат, ако ведомството на Стоянович обезпечи и започне ремонт на опасната, според техническия ѝ паспорт, сграда до Женския пазар.

"Съгласни сме трайното седалище на НГДЕК да бъде в 13-о ОУ. Но дотогава учениците трябва незабавно да бъдат изведени от опасната сграда. Това ще реши острия проблем с двата "лагера“, защото единият лагер получава в перспектива "центъра“, а другият - незабавно "сигурността“, коментира във вторник Орлин Йорданов, възпитаник на гимназията, учител по философия в нея и родител на ученик, който неформално стана лидер на родителите, които са против сградата на закритото 13-о училище.

Според него, при добро желание от страна на Министерството на културата (МК) учебният процес може да се премести сега в сградата в "Модерно предградие", докато в тази до Женския пазар се извърши реконструкция. Ремонтираното с европари здание или част от него пък може да се използва за общежитие на учениците от други градове. Така националната гимназия ще може да привлича повече ученици от други градове и да се реши и проблемът на училището със занижения интерес и прием в гимназията, не се отказва Йорданов от идеята си за кампус със среда за спорт и образование. Така, по думите му, МК ще може да отчете ремонта като изпълнен европроект в полза на Класическата гимназия.

"Разбира се, всички тези добри неща за НГДЕК могат да се случат само след незабавното уволнение на и.д.д. Папазова и логичната след това стъпка – обявяване на конкурс и това е наша много категорична позиция. Да отстъпим от нея означава да бутнем децата си в пропастта на нечуван административен и психически тормоз", допълва Йорданов.

Според него е недопустимо министър да позволява и да съдейства за това общественото внимание да бъде пренасочено от факта, че сградата на 13-о училище е безспорно опасна според техническия ѝ паспорт, към истерията, че сградата е "Модерно предградие" има азбест, което е просто една хипотеза. Орлин Йорданов напомни на Стоянович, че не е в неговите правомощия да определя кои сгради са годни за ползване, а такива има само Дирекцията за национален строителен контрол, която е дала разрешение за ползване на ремонтираната сграда в края на ноември 2013 г.

Преподавателят се чуди и защо министърът на културата обявява решението си да остави НДГЕК в обитаваната вече сграда преди да изчака резултатите от проби, които самият той поръча да се вземат миналия петък от ремонтираната сграда в "Модерно" за наличие на азбест. Също така "несъвършенствата" в ремонта, за които той миналата сряда твърдеше, че са отстранени вече стават опасни.

"Достатъчно свободен ли е министър Стоянович, за да взима решения в полза на общото благо?, пита Йорданов. "Ние само скромно му припомняме, че minister на латински означава не господар, а слуга - на Закона, а не на задкулисни кукловоди", допълва той.

Относно тезата на сегашното директорка, на училищното настоятелство и на министъра, че елитна гимназия като НГДЕК трябва да е близо до Софийския университет, тъй като е негов лицей, учителят коментира, че през последните пет години зрелостниците на НГДЕК избират да завършат висшето си образование в западно-европейски университети. "Вярваме, че Софийският университет има достатъчен авторитет и образователен потенциал да издържи на конкуренцията, както на частните университети в страната, така и на тази нова европейска конкуренция, без училищата със специален статут (НГДЕК и НПМГ) да бъдат превръщани в "донори“ за все по-непривлекателни специалности", посочва Йорданов.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество