С продажбата на "БДЖ Товарни превози” ще се покрива заемът за мотрисите “Дезиро”

Държавата преговаря за преструктуриране на задълженията с германската банка KfW

С продажбата на "БДЖ Товарни превози” ще се покрива заемът за мотрисите “Дезиро”

Държавата ще преговаря за преструктуриране на задълженията за купуване на мотрисните влакове “Дезиро”. Кабинетът даде мандат на министерствата на финансите и на транспорта да започне преговори за разсрочване на задълженията на БДЖ към германската банка KfW, съобщи правителствената информационна служба.

Идеята дългът да се изплати чрез бартер, като на германската банка или на техните железници “Дойчебан” се даде обявеното за продажба дружество “БДЖ Товарни превози”, е отпаднала. Причината е, че те не са проявили интерес, каза министърът на транспорта Ивайло Московски за Mediapool. По думите му всички средства от приватизацията на "БДЖ Товарни превози” обаче ще отидат за погасяване на задълженията към KfW.

 

Новата приватизационна оценка на “БДЖ Товарни превози” е под 100 млн. лв. по информация на Агенцията за приватизацията. Плановете са държавното дружество да бъде продадено до края на годината.

 

В същото време общият размер на необслужените задължения към германската банка са над 41.4 млн. евро, е посочено в правителственото съобщение.

 

50-те електрически мотриси “Дезиро” от “Сименс” бяха купени през 2005 г. Германската банка отпусна 190 млн. евро за закупуването им.

 

"България дължи близо 300 милиона лева на Германия по тази сделка и този дълг ни тежи като воденичен камък, това е уникална по своята глупост сделка", каза премиерът Бойко Борисов след среща с президента на Асоциацията на германските индустриално-търговски камари Ханс Дрифтман през август.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес