Ще има сделка: Ремонтът на съветските щурмоваци Су 25 ще излезе максимум 100 млн. лева

Одисеята върви към приключване, но все още остават открити въпроси

Щурмоваците Су 25, сн. ВВС

Военното министерство върви към сделка с беларуската компания "558-ми авиоремонтен завод за ремонта на съветските щурмоваци Су-25, които все още са на въоръжение в българската военна авиация. В началото на ноември военният министър Красимир Каракачанов върна поръчката за нови преговори, но отново я е одобрил

Сега МО ще заложи в договора изрично условие, че сделката не може да надвиши 100 млн. лева с ДДС и трябва да важи както за цялостен ремонт на машините, така и за ремонт на отделни техни части. 

Поръчката предизвика сериозен скандал и стана повод БСП да обвини МО в "поредния грабеж". Тя привлече вниманието след като в нея бе заложена прогнозна цена до 41 млн. евро без ДДС, а единствената допусната компания подаде оферта за около 310 млн. лева.

От военното министерство обаче посочват, че разминаването в офертата не е основание за отстраняване на компанията.

Процедурата предвижда с беларуския завод да бъде сключено рамково спорамуние, а след това конкретни договори за ремонт в зависимост от нуждите и финансовите възможности на министерството.

Военното министерство обяви амбиция да ремонтира всичките 14 машини, но предвид разминаването в цената не е ясно колко от тях ще литнат отново.

До поръчката бе допуснат само един кандидат, след като другата поканена компания Обединена авиостроителна корпорация – Русия не подаде оферта.

От БСП обвиниха Каракачанов, че сделката е нагласена, а той ги заподозря, че играят за руската компания.

Около ремонта тече и друг скандал. Национализираният завод "Авионамс" твърди, че има ресурс да се справи с поръчката или поне с част от нея, но военното министерство е на противното мнение.

Каракачанов вече сключи договор и с руската корпорация РСК МиГ за ремонта на старите изтребители МиГ 29, чиято цена през годините ще достигне до 81 млн. лева.

В същото време проектът за купуване на нов тип изтребители на стойност 1.8 млрд. лева вече е на финалната права.

Въпреки напредналата работа по конкурса все още има скептици дали България ще успее да придобие най-накрая съвместими с НАТО изтребители или парите отново ще изтекат към съветските машини. 

Споделяне

Още по темата

Още от България