Скритата реклама на наркотици все пак бе забранена

Скритата реклама на наркотици все пак бе забранена

Случаят с мистериозното публикуване на два пъти в "Държавен вестник" на поправките в Закона за медицинските изделия и прекурсорите, в четвъртък бе приключен. Поправката засягаше пълната забрана на скритата реклама на наркотични вещества. Председателят на парламента Цецка Цачева внесе свое предложение, което бе гласувано на два пъти и което всъщност върна стария режим - вместо да се либерализира подобна реклама, тя бе окончателно забранена.

След като избухна скандалът, от левицата обвиниха ГЕРБ, че са позволили да се "промъкне" и то в Държавен вестник "криминална поправка", която била "лобистка" и обслужвала определени фирми. Според левицата зам.-председателят на ресорната здравна комисия Пламен Цеков дори в зала е предложил своя редакция, която не е минала изобщо през комисията. Самият Цеков се защити в четвъртък пред репортери, като каза, че е допуснал "лапсус" и "неволна грешка".

Самата Цачева по време на дебата няколко пъти повтори тезата си, че през последните 10 години са направени 11 "технически грешки", което било пропуск в Закона за нормативните актове.

Затова, за да се изчистят нещата и да не се хвърля сянка върху работата на парламента, предложих нова поправка в закона, аргументира се Цачева.

Мая Манолова от БСП обаче контрира, че сянка вече е хвърлена, след като хем на два пъти се публикуват текстовете от закона, хем в зала е предложен и гласуван текст, който изобщо не е минавал на комисия. Затова левицата ще сезират прокуратурата.

За да успокои малко нещата, Цачева каза, че е склонна да инициира създаването на временна анкетна комисия, която да разплете "сложния казус". Тази идея обаче бе отхвърлена от мнозинството само преди ден, което не прие аналогичното предложение на групата на Коалиция за България.

В хода на изказванията както на представители на управляващата ГЕРБ, така и на опозицията стана ясно още, че за публикуването на два пъти на промените, както и за "лапсуса" на Цеков, не е виновен никой.

Накрая по предложение на ГЕРБ промяната, предложена от Цачева, която забранява скритата реклама на наркотични вещества, бе окончателно приета.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?