Депутат от ГЕРБ с половин уста признава за гаф с "наркотичната поправка"

Депутат от ГЕРБ с половин уста признава за гаф с "наркотичната поправка"

Въпреки многократните покани към зам.-шефа на здравната комисия Пламен Цеков (ГЕРБ), който е едно от основните действащи лица в скандала с "мистериозната“ поправка в Държавен вестник (ДВ), позволяваща скрита реклама на наркотични вещества, той не се яви и в сряда на заседанието на анкетната комисия.

Парламентарната проверка трябва да изясни как в ДВ на два пъти беше публикувана промяната, като единия път това става и без съответния указ на президента.

В писмения си отговор до анкетната комисия, Цеков, който на второ четене представя текстовете от промените в пленарна зала и който изчита прословутата разпоредба, различаваща се от одобрената преди това в здравната комисия, все пак признава, че е направил "пропуск“.

След заседанието в сряда Мая Манолова (БСП) коментира, че Цеков продължава да "лъже“ дори и в писмения си отговор и че комисията му отправя последна покана да се яви и да "изчисти“ нещата. "Отправяме му последна молба да каже истината и кое го е мотивирало да направи на своя глава поправката в пленарна зала“, допълни тя.

След като депутатите одобряват тази поправка, обаче, в Държавен вестник е обнародвана не тя, а предишният текст, който е минал през здравната комисия.

Тогава друг представител на мнозинството – Светлин Танчев (ГЕРБ), който е и шеф на комисията по европейски въпроси, алармиран от свой сътрудник, решава да "поправи“ нещата и така за втори път е публикуван текстът, изчетен от Цеков.

Председателят на анкетната комисия Румен Иванов (ГЕРБ) пък съобщи, че в петък на поредното ѝ заседание за разговор е поканена шефката на НС Цецка Цачева, тъй като имало "някои“ разминавания в твърденията на изслушаните досега служители. Оказало се, че двама от тях са давали писмени обяснения на Цачева, но към момента не е ясно дали преди да гръмне скандала или след това.

"Нашата комисия е на път да опровергае максимата, че ако искаш да замажеш нещо, то трябва да създадеш анкетна комисия. Ние разплитаме нещата, ето толкова имена на замесени в случая излязоха наяве, толкова факти“, коментира от своя страна Манолова.

Всички "улики", разкрити досега, водят към депутати от ГЕРБ и свързани с тях лица. Освен имената на Цеков и Танчев, изплуваха и тези шефката на правната комисия Искра Фидосова, както и на председателя на здравната комисия Лъчезар Иванов. Последните двама отхвърлят каквото и да е участие и настояват за "разплитане“ на случая и изчистване на името им.

Споделяне

Още по темата

Още от България