След теглене на жребий Георги Лозанов остава председател на СЕМ

Георги Лозанов. Сн. БГНЕС

Георги Лозанов става председател на Съвета за електронни медии (СЕМ), след тегления във вторник жребий между него и члена на съвета София Владимирова. Жребият, предвиден в медийния закон за обновяване на медийния регулатор, се тегли в присъствието на журналисти и представители на институции, които избират членове на регулатора.

Непосредствено след избора доц. Лозанов коментира, че това е жребий, в който решава случайността. Затова той призова съответните институции да подходят към избора на член на СЕМ с разбирането каква работа е свършил досега.

Владимирова и Лозанов са избрани за членове на СЕМ с решение на Народното събрание от 1 април 2010 г.

"Прекратяването на мандата не е оценка за работата - тя се прави на базата на отчетите за дейността на СЕМ пред Народното събрание на всеки шест месеца", каза след процедурата доц.Георги Лозанов. "В този смисъл препоръчвам на законодателя да избере отново София Владимирова за член на СЕМ от парламентарната квота" - с тези думи Лозанов се обърна към присъстващата на заседанието Даниела Петрова (ГЕРБ) - председател на парламентарната медийна комисия.

Преди тегленето на жребия доц. Лозанов направи кратка равносметка на дейността на СЕМ по време на неговите два мандата като председател. Едно от най-важните свършени неща, по думите му, е максималното съдържателно осигуряване на предстоящия процес на цифровизация с лицензирането на много оператори.

Успешна е и дейността, свързана с конкурсите за радиопрограми - лицензирани са доста доставчици на медийни услуги съгласно приоритетите на СЕМ - комуникациите в пограничните райони и малките населени места, защитата на малките радиа предвид тенденцията за поглъщането им от големите вериги, известна пазарна ориентация на лицензираните програми - в смисъл да могат да оцелеят в пазарната среда, посочи Георги Лозанов.

Той отбеляза като принос на СЕМ фокусният мониторинг на отразяването на важни за обществото събития като предизборни кампании и протести и за съжаление трагични инциденти като атентата в Бургас, с чието отразяване съветът ще се занимава на днешното си заседание.

СЕМ прие критерии за защита на децата - заедно с Агенцията за закрила на детето и други отговорни институции. Срещу много от тях се водят дела, но СЕМ ги печели, засега поне на първа инстанция, отбеляза доц. Лозанов. По думите му част от мерките за защита на децата са и опитите за регламентиране на т.нар. програми за възрастни, т.е. порното.

Между приносните законодателни предложения на СЕМ са свързаните с рекламите и с предпазването на аудиторията от риска от злоупотреба с доверието при различни игри, включително хазартни.
Доц. Лозанов даде висока оценка на дейността на БНР и БНТ, проявяващи се в плурализъм и коректност  в предаването и отразяването на информацията.

Споделяне

Още от